CCR: Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească sediul Poliţiei imediat după finalizarea activităţilor sau a măsurilor legale care se impun

CCR a decis joi că sunt neconstituţionale prevederile din Codul de procedură penală legate de imposibilitatea atacării cu recurs în casaţie a soluţiilor pronunţate cu privire la infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Apr 7, 2022 - 21:31
Urmărește-ne peGoogle news
CCR: Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească sediul Poliţiei imediat după finalizarea activităţilor sau a măsurilor legale care se impun
Sursa Foto: CCR

Astfel, magistraţii Curţii au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.434 alin.(2) lit.e) din Codul de procedură penală, conform unui comunicat de presă al instituţiei. 

Potrivit sursei citate, dispoziţiile declarate ca fiind neconstituţionale sunt: „(2) Nu pot fi atacate cu recurs în casaţie: e) soluţiile pronunţate cu privire la infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

De asemenea, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă de art.36 alin.(5) din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Prin urmare, CCR a decis că dispoziţiile art. 36 alin. (5) din Legea nr .218/2002 au următorul cuprins: „(5) Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliţiei după finalizarea activităţilor conform alin.(4) sau a măsurilor legale care se impun”.