Cazuri misterioase de hepatită la copii depistate în 11 țări, printre care și România - Un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic

Hepatita acută cu cauze necunoscute care a afectat copii din 11 țări, unde a omorât un minor și a necesitat transplant de ficat în numeroase cazuri, a ajuns și în România. OMS anunță că un singur caz a fost înregistrat, deocamdată, în țara noastră.

Urmărește-ne peGoogle news
Cazuri misterioase de hepatită la copii depistate în 11 țări, printre care și România - Un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Misterioasa hepatită afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani, precizează Organizația Mondială a Sănătății, potrivit căreia a fost înregistrat până acum cel puțin un deces, iar în cazul a 17 copii (10%) a fost nevoie de transplant de ficat.

Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită, care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în desfășurare pentru agentul cauzal”, a mai spus OMS.

Până pe 21 aprilie 2022 au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor.

Astfel, au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Sindromul clinic printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute. Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, premergând apariția cu hepatită acută severă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L) și icter.

Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.

Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar din numărul de cazuri cu informații despre testarea moleculară, 18 au fost identificate ca tip F 41. SARS-CoV-2 a fost identificat în 20 de cazuri dintre cele care au fost testate. În plus, 19 au fost detectați cu o co-infecție SARS-CoV-2 și adenovirus.

Regatul Unit, unde au fost raportate până în prezent majoritatea cazurilor, a observat recent o creștere semnificativă a infecțiilor cu adenovirus în comunitate (detectate în special în probele de fecale la copii) ca urmare a unor niveluri scăzute de circulație la începutul pandemiei de COVID-19. Țările de Jos au raportat, de asemenea, o creștere concomitentă a circulației comunitare de adenovirus.

Cu toate acestea, datorită testării de laborator îmbunătățite pentru adenovirus, acest lucru ar putea reprezenta identificarea unui rezultat rar existent care apare la niveluri nedetectate anterior și care este acum recunoscut datorită testării crescute.

Investigații suplimentare sunt în desfășurare în țările care au identificat cazuri și includ istorii clinice și de expunere mai detaliate, teste toxicologice (adică teste de toxicitate pentru mediu și alimente) și teste virusologice/microbiologice suplimentare.

Țările afectate au inițiat, de asemenea, activități de supraveghere sporite.