„Casele private din Kabul sunt de neatins şi maşinile personale nu trebuie furate“ - Apelul făcut de şeful comisiei militare a talibanilor

Acesta a fost mesajul adjunctului şefului talibanilor pentru combatanții săi, în timp ce militanţii îşi consolidează controlul asupra Afganistanului.

Aug 17, 2021 - 20:04
Aug 17, 2021 - 21:37
Urmărește-ne peGoogle news
„Casele private din Kabul sunt de neatins şi maşinile personale nu trebuie furate“ - Apelul făcut de şeful comisiei militare a talibanilor

Mesajul audio către combatanţi a fost atribuit mullahului Mohammad Yaqoob, şeful comisiei militare a talibanilor, şi difuzat de postul local de televiziune ToloNews.

Tocmai am ajuns în (…) Kabul. Nimeni nu ar trebui să intre în casele oamenilor sau să le ia vehiculele, în niciun caz. Dacă un oficial sau o persoană face acest lucru, aceasta este o trădare a sistemului, este o trădare faţă de sângele martirilor şi este considerat furt”, a spus Mohammad Yaqoob.

Mesajul intervine pe fondul temerilor că combatanţii talibani vor căuta să se răzbune pe populaţia urbană care nu este văzută ca suficient de pioasă şi că infractorii de drept comun vor profita de confuzia de acum pentru a comite jafuri.

Emiratul Islamic - după eliberarea naţiunii - nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui. Ştim că au existat perioade grele şi crize, s-au făcut multe greşeli în avantajul ocupanţilor. Vrem să fim siguri că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea, pe toţi cei care au luptat împotriva noastră. Nu mai vrem conflicte. De aceea, Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva. Noi vrem să trăim paşnic şi nu vrem inamici interni sau externi“, a declarat și Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Printre altele, talibanii le-au ordonat combatanţilor lor să menţină disciplina şi să nu intre în nicio clădire diplomatică sau să interfereze cu vehiculele ambasadelor, iar oamenilor obişnuiţi le-au cerut să-şi desfăşoare activitatea ca de obicei, a declarat marţi un înalt oficial al grupării, citat de Reuters.

Membrii talibani au primit ordin la toate nivelurile să asigure că noi nu arătăm lipsă de respect faţă de prezenţa niciunei ţări în Afganistan”, a declarat înaltul oficial, care a refuzat să fie identificat

Mujahid a asigurat comunitatea internaţională, inclusiv SUA, că nimeni nu va avea de suferit în Afganistan.

Aş vrea să-i asigur pe vecinii noştri, pe ţările din regiune, că nu vom permite ca teritoriul nostru să fie folosit împotriva cuiva. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internaţională“, a mai declarat Zabihullah Mujahid.

În încercarea de a opri exodul de afgani care încearcă să părăsească în ultimul moment țara prin intermediul evacuărilor aeriene organizate la aeroportul din Kabul, talibanii dau asigurări că viața „revine la normalitate” și distribuie imagini cu luptătorii islamiști dându-se în maşinuţele dintr-un parc de distracţii.

Poporul afgan merge în parcuri de distracții și își reia viața normală de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Observați cum civilii se amestecă cu talibanii fără nicio teamă. Se pare că oamenii își petrec viața într-un mod foarte normal”, notează o postare distribuită de rețeaua islamistă Muslim Times în care apare o înregistrare video cu talibanii în mașinuțe electrice.

În ceea ce priveşte femeile, drepturile acestora vor fi respectate în acord cu legea Sharia.

Surorile noastre au aceleaşi drepturi, vor putea beneficia de ele. Pot activa în diferite sectoare în baza regulilor, în educaţie, sănătate şi alte sectoare. Vor lucra cu noi, umăr la umăr, iar comunitatea internaţională - dacă este îngrijorată - vrem să dăm asigurări că nu vor exista discriminări faţă de femei, dar evident trebuie respectate regulile“, a mai menţionat Mujahid.

Presa trebuie să respecte valorile islamice şi nu trebuie să acţioneze împotriva „valorilor şi unităţii naţionale“.

RomâniaTV.net, HotNews.ro