Cărbunele, o soluție pentru ca România să-și reducă dependența de importurile din Rusia - Ministrul Energiei: Nu redeschidem alte mine

Premierul Nicolae Ciucă a transmis la începutul şedinţei de Guvern că se continuă discuţiile pentru creşterea producţiei de energie, în contextul războiului din Ucraina şi dorinţa de a se obţine independenţa energetică faţă de Rusia. În acest context, premierul a precizat că CEO Oltenia „ar putea într-un timp relativ scurt să pună în funcţiune încă o turbină” pentru adăugarea a 300 de MW.

Mar 9, 2022 - 22:07
Urmărește-ne peGoogle news
Cărbunele, o soluție pentru ca România să-și reducă dependența de importurile din Rusia - Ministrul Energiei: Nu redeschidem alte mine
Foto: Guvernul României

Ieri am avut mai multe activităţi ce au vizat sectorul energetic. Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Energiei şi conducerile structurilor energetice, cu managerii companiilor din energie, astăzi am avut o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilităţi modulare de energie nucleară. Pot spune că după întâlnirea de aseară, în acest an, la CEO Oltenia există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, în luna mai, să pună în funcţiune încă o turbină şi astfel, să adăugăm încă 300 de MW, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, să avem până la finele anului 210 MW în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem cât mai multă energie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern de miercuri. 

Premierul a mai precizat că „după întâlnirea de dimineaţă, există o perspectivă ca în 2 ani de zile, împreună cu institutul de la Piteşti, această companie să poată să finalizeze un demonstrator care, ulterior, va putea în funcţie de rezultate să treacă la o producţie mai mare, astfel încât să putem să sporim şi să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus şi anume de independenţă energetică”. 

Până atunci trebuie să ne concentrăm pe măsurile pe care noi putem să le luăm pe termen scurt”, a mai subliniat Nicolae Ciucă.

Planurile actuale ale autorităților includ și crearea de locuri de muncă.

Este clar că în această situație complicată, toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem cărbune și dacă va trebui să importăm. Asta înseamnă că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane, din nou. Repornirea, deocamdată, se va face pentru această situație, vedem cât ține această situație”, a declarat Florin Cîțu.

De anul viitor investițiile pentru obținerea energiei din sistemul hidro ar urma să asigure alți 200 de MW, anunță guvernul.

Pentru dezvoltarea unor capacități noi de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile, se vor intensifica planurile de investiții din Fondul de Modernizare. În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o suplimentare de 260 MW.

Potrivit ministrului Energiei, citat de Hotnews, "în România nu se redeschid alte mine ci, așa cum a anunțat și premierul, se va crește capacitate de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. S-a discutat să se pună în funcțiune încă o turbină iar până în luna mai se va crește capacitate cu încă 300 de Megawatt".

România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să facă o reformă a pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și promovarea producției de electricitate din surse regenerabile.

Bruxelles-ul și statele membre au dus în ultimii ani o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic iar renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.

În contextul războiului Rusia-Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută, prin vocea vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul verde, Frans Timmermans, că permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.

Potrivit Politico, Timmermans a anunțat că Uniunea Europeană va adopta legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune.

Sursa: Adevărul.ro, Știrile TVR, Hotnews.ro