Cancelarul Austriei spune că țara sa va plăti în continuare gazul în euro - Gazprom continuă aprovizionarea către Austria, Germania și Ungaria

Cancelarul austriac Karl Nehammer a denunțat miercuri, 27 aprilie, un fake-news al propagandei ruse potrivit căruia Austria ar fi fost de acord să plătească importurile de gaze rusești în ruble.

Urmărește-ne peGoogle news
Cancelarul Austriei spune că țara sa va plăti în continuare gazul în euro - Gazprom continuă aprovizionarea către Austria, Germania și Ungaria
Foto: Karl Nehammer/Facebook

Potrivit unei postări pe Twitter, Nehammer spune că "Austria va continua să plătească pentru livrările de gaz din Rusia în euro, bineînțeles. Austria respectă la literă sancțiunile convenite de comun acord ale UE".

APA, cea mai mare agenție de știri din Austria, a publicat miercuri o informație citând site-ul Teletrader potrivit căreia cancelarul austriac Karl Nehammer ar fi anunțat că guvernul său, împreună cu compania petrolieră austriacă OMV, a fost de acord să plătească importurile de gaze rusești în ruble. Nehammer ar fi spus că Austria a acceptat condițiile de plată pentru gaz, întrucât „s-a constatat că sunt în conformitate cu termenii sancțiunilor”.

Recent, Rusia a suspendat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că nu au respectat cerința de a achita gazul în moneda rusească. La începutul lunii aprilie, Ungaria a anunțat că este pregătită să facă plata așa cum a cerut Putin.

Alte țări din Uniunea Europeană precum Austria, Germania și Ungaria continuă să primească gaze rusești.

Austria, care a continuat să plătească pentru gazul rusesc în euro, a declarat în această dimineață că livrările continuă fără restricții. Primește aproximativ 80% din gazul său din Rusia.

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat miercuri dimineaţa, pentru postul public de radio ORF, că prin gazoductul Nord Stream şi prin Ucraina continuă să vină cantităţile de gaze stabilite prin acord.

Întrebată dacă există indicii privind o întrerupere a furnizării, ea a răspuns: "Nu, nu avem astfel de indicii".

În acelaşi timp, Gewessler a subliniat că Austria trebuie să facă "tot posibilul pentru a pune capăt cât mai repede posibil" dependenţei sale de gazele ruseşti.

Cea mai mare parte din gaze sunt necesare pentru industria grea, un sector economic foarte puternic în Austria, fiind astfel explicată reticenţa ţării de a renunţa brusc la importuri, aşa cum cere Ucraina.

Potrivit lui Gewessler, oprirea neaşteptată a furnizării pentru două state membre ale Uniunii Europene demonstrează că nu se poate avea încredere în Rusia.

"Vladimir Putin duce războiul folosindu-se inclusiv de furnizările energetice", a concluzionat ministrul austriac.

În mod similar, Germania a refuzat să plătească gazul în ruble. Aseară, autoritatea de reglementare a rețelei a declarat că monitorizează situația, dar a spus că securitatea aprovizionării sale este „garantată în prezent”.

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat în această dimineață că livrările sunt normale, adăugând că, în mai, va transfera următoarea sa plată pentru gazul rusesc în euro pentru Gazprombank, pentru a o transforma apoi în ruble.

Comisia Europeană a anunțat că firmele ale căror contracte de furnizare a gazelor încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să cadă de acord cu plata în ruble în schimbul acestor servicii.