Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev - Premierul britanic a mers 600 de kilometri cu mașina, pentru a-l întâlni pe Volodimir Zelenski

Călătoria lui Boris Johnson la Kiev este o lovitură de imagine pentru premierul englez, care a fost disperat să ajungă în Ucraina, scrie The Guardian. Johnson a este unul dintre principalii susținători ai Kievului de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Apr 9, 2022 - 19:30
Apr 9, 2022 - 21:34
Urmărește-ne peGoogle news
Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev - Premierul britanic a mers 600 de kilometri cu mașina, pentru a-l întâlni pe Volodimir Zelenski
Foto: Volodimir Zelenski

Situația de securitate din capitala ucraineană s-a stabilizat după ce forțele ruse s-au retras din pozițiile lor pe 29 martie. Au abandonat orașele Bucea și Gostomel la nord-vest de Kiev și s-au retras în Belarus.

De atunci, atacurile de artilerie asupra orașului au încetat. Echipele de urgență au curățat autostrăzile și drumurile de explozibili și au remorcat vehiculele blindate rusești distruse.

Cum călătoria cu avionul este imposibilă, Boris Johnson a mers cu mașina până la Kiev, pornind cel mai probabil de undeva din estul Poloniei.

Este un traseu de 600 km de la granița polono-ucraineană, care trece de orașul Lviv.

La periferia Kievului, Johnson a văzut tancuri rusești aruncate în aer pe marginea drumului, precum și semne ironice de bun venit pictate de ucraineni, care spun: „Russia go fuck youself”.

Premierul Marii Britanii a călătorit în Ucraina pentru a-l întâlni pe Zelenski în persoană „într-o dovadă de solidaritate cu poporul ucrainean”, a transmis sâmbătă Downing Street, la scurt timp după ce Ambasada Ucrainei în Marea Britanie a publicat o poză de la întâlnirea surpriză dintre cei doi.

Johnson este o figură populară la Kiev după ce a livrat armatei ucrainene arme antitanc vitale, respectiv sistemul NLAW fabricat în Suedia. Președintele Zelenskiy a lăudat în mod repetat sprijinul ferm al Marii Britanii.

Un număr tot mai mare de politicieni europeni de rang înalt fac acum această călătorie grea. Vineri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Ucraina împreună cu adjunctul ei, Josep Borrell.