Bogdan Aurescu: Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei

Republica Moldova este "cel mai vulnerabil" vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi per capita, susține ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Urmărește-ne peGoogle news
Bogdan Aurescu: Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei
Foto: Captură Video MAE

"Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană şi euroatlantică, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă faţă unui număr mare de refugiaţi", a afirmat, marți, la Berlin, şeful diplomaţiei române, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform).

Potrivit ministrului, conflictul din Ucraina demarat de Putin pe 24 februarie a creat o "povară economică" şi a pus în dificultate economia şi finanţele Republicii Moldova.

Oficialul român a atras, însă, atenția şi asupra problemelor legate de securitatea energetică a țării vecine.

Platforma ce urmează să fie lansată, astăzi, are ca scop "furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova" şi anume asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţile precum securitatea energetică, mai spune ministrul.

El a vorbit despre culoarele prin care persoanele care se refugiază din Ucraina pot trece din Republica Moldova direct în România şi a amintit că ţara noastră a furnizat carburant şi păcură în valoare de 3,4 milioane de euro.

Aurescu a vorbit și despre un nou ajutor financiar care va fi acordat Rep. Moldova, care se adaugă celor 100 de milioane de euro parte din pachetul de asistenţă anunţat de Guvernul român în februarie.

"România susţine, de asemenea, perspectiva europeană a Republicii Moldova şi, potrivit Parteneriatului nostru strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, suntem de părere că locul acestei ţări este în familia europeană", a mai spus ministrul român de externe.