Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor condamnă votul din APCE: „Amendamentul parlamentarilor români este o încercare de a trage Moldova în acest conflict”

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Bătrîncea, a condamnat votul Adunării Parlamentare a Consiliului Europene (APCE) prin care Transnistria a fost recunoscută ca zonă de ocupaţie rusă. Potrivit lui, amendamentul respectiv a fost introdus pe ordinea de zi de către palamentarii români, fără a consulta delegaţia Republicii Moldova sau Ministerul de Externe, fapt ce l-a deranjat pe deputatul moldovean.

Mar 16, 2022 - 12:19
Urmărește-ne peGoogle news
Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor condamnă votul din APCE: „Amendamentul parlamentarilor români este o încercare de a trage Moldova în acest conflict”
Foto: Parlamentul Republicii Moldova/ Twitter

În acest sens, el a declarat că Moldova a fost tratată fără respect la APCE, deoarece a fost ignorată poziţia Chişinăului pe subiectul respectiv.

Ne pare rău că asemenea situaţie este examinată în afara Republicii Moldova, ne pare rău că la votarea acestui amendament privind regiunea transnistreană nu a fost consultat cu R. Moldova, nu a fost solicitată nici opinia delegaţiei R. Moldova la APCE, suntem cinci persoane, trei din partea PAS şi două din partea Socialiştilor. Ne pare rău că nu a fost consultat nici MAE, nici Guvernul. În această situaţie, noi considerăm că acest amendament trezeşte mai multe manipulări şi crează anumite probleme pentru Republica Moldova. Republica Moldova este stat neutru şi ambele ţări participante la conflict sunt ţări prietene. Acest amendament este o încercare de a trage Moldova în acest conflict. Acest lucru este absolut inadmisibil”, a afirmat Vlad Bătrîncea într-un briefing de presă.

Potrivit lui, ceea ce s-a produs la APCE „sunt decizii emotive, politice şi nu ajută la soluţionarea problemelor care există”. 

Reiteram, noi condamnăm apariţia acelui amendament propus de colegii nostri din România, care vizează Moldova şi Transnistria. Noi suntem stat neutru şi noi trebuie să reglementăm problema transnistreană fără jocuri geopolitice. Ne pare rau că Republica Moldova a fost tratată ieri fără respect”, a mai spus deputatul.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a hotărât marți excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei și a recunoscut oficial printr-un amendament faptul că regiunea Transnistria din Republica Moldova a fost ocupată de către Rusia.