Belarus introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativa de atac terorist”

Parlamentul din Belarus a aprobat modificarea Codului Penal al țării pentru a introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativă de atac terorist”, relatează Interfax, potrivit Hotnews.ro.

Apr 27, 2022 - 14:22
Urmărește-ne peGoogle news
Belarus introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativa de atac terorist”
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Minsk, a anunțat într-un comunicat remis presei că „proiectul de lege 'Cu privire la modificarea Codului penal al Republicii Belarus' a fost adoptat în două lecturi”.

Potrivit aceleiași surse, proiectul de lege a fost pregătit pentru „a oferi un efect descurajant asupra elementelor distructive, precum și pentru a demonstra lupta hotărâtă a statului împotriva activităților teroriste”.

„Proiectul de lege propune modificări la Codul Penal al Republicii Belarus, prevăzând posibilitatea aplicării unei măsuri excepționale de pedeapsă sub forma pedepsei cu moartea pentru tentativa de a comite acte de terorism”, se arată în comunicat.

BBC notează că Belarus este ultima țară din Europa și ultimul stat din fostul bloc sovietic care mai practică pedeapsa capitală.

Execuțiile sunt făcute în mare secret, condamnații fiind împușcați cu un singur glonț în cap.

Numărul exact al persoanelor executate în Belarus nu este cunoscut dar se crede că era de ordinul sutelor încă înainte de izbucnirea protestelor masive împotriva lui Alexandr Lukașenko în august 2020.

Până acum Codul Penal al Belarusului prevedea posibilitatea condamnării la moarte pentru terorism, nu și „tentative”. Sabotajul și uciderea unui ofițer de poliție pot fi de asemenea pedepsibile cu moartea.

În mod interesant, articolul 122 al Codului Penal bielorus prevede pedeapsa cu moartea pentru „lansarea și desfășurarea unui război de agresiune”.