Bărbatul care a ucis acum trei ani un pădurar din Maramureș, a fost condamnat la 17 ani de închisoare

Parchetul General a anunțat vineri, 29 aprilie, că bărbatul care a împuşcat mortal un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ, judeţul Maramureş, a fost condamnat definitiv la 17 ani şi 4 luni de închisoare.

Urmărește-ne peGoogle news
Bărbatul care a ucis acum trei ani un pădurar din Maramureș, a fost condamnat la 17 ani de închisoare
Foto: Facebook/Digi24

Referitor la rechizitoriul prin care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de ultraj în modalitatea omorului săvârşit asupra unui funcţionar aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, tâlhărie calificată şi uz de armă fără drept, Parchetul General transmite că, prin hotărârea de vineri, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea definitivă a bărbatului la o pedeapsă de 17 ani şi 4 luni închisoare, se arată în comunicatul instituției.

În cauză, procurorii au reţinut că, în data de 16 octombrie 2019, în jurul orei 19:45, în condiţii de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului - Valea Hotarului, situat în raza oraşului Târgu Lăpuş - sat Rogoz, judeţul Maramureş, în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ, judeţul Maramureş, pentru a-şi asigura scăparea, dar şi pentru păstrarea bunului sustras, inculpatul a ucis victima prin împuşcare cu arma aflată în acel moment în posesia şi dotarea pădurarului”, mai precizează procurorii.

Liviu Pop, pădurar la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, avea 37 de ani și era tatăl a trei copii. Pe 16 octombrie 2019, bărbatul a fost găsit decedat, într-o râpă din pădurea Rogozului. Fusese împuşcat în piept, cu arma pe care o avea în dotare.

În acea seară, au stabilit anchetatorii, Liviu Pop aflase că hoţii de lemne au venit la furat în cantonul aflat în grija lui. Şi-a luat pistolul Baikal pe care îl avea în dotare şi a plecat după ei. Imediat ce a intrat în pădure, a auzit zgomot de fierăstrău şi, ghidându-se după sunet, a dat de urma hoţilor.

„L-am reperat pe unul”, i-a scris trimis el un SMS soţiei, după câteva minute.

Apoi, l-a sunat pe șeful lui de la Ocolul Silvic, cerându-i cheme poliția. 

Era singur în pădure, fără niciun ajutor, atunci când s-a întâlnit cu Ioan Pop. Acesta, însoţit de un alt bărbat, cobora din pădure cu căruţa plină de lemne furate. Afară se întunecase, iar celălalt bărbat mergea înaintea cailor, luminând drumul cu lanterna telefonului. Când l-a auzit pe pădurar strigându-le să se oprească, a luat-o la fugă. 

Ioan Pop a rămas pe loc şi, spun anchetatorii, s-a luptat cu pădurarul, iar în timpul confruntării fizice, a apăsat pe tragăciul armei acestuia, împuşcându-l mortal. Apoi, s-a întors în sat, unde le-a povestit unor cunoscuţi că pădurarul s-a împuşcat singur şi că „l-am auzit scoțând un vaiet sau pronunțând cifrele 1, 1, 2. Iar pe urmă, s-a lăsat ușor pe spate”.

Auzind asta, câţiva oameni au plecat spre pădure, în căutarea bărbatului, descoperindu-l mort.