Bărbat din Alba, condamnat pentru instigare la violenţe, după ce a amenințat polițiști și jurnaliști prin mesaje pe Facebook

Un bărbat în vârstă de 38 de ani din Alba Iulia, care a instigat la violențe și ură împotriva polițiștilor și jurnaliștilor pe o rețea de socializare, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 6.533 de lei.

Noi 25, 2021 - 16:16
Urmărește-ne peGoogle news
Bărbat din Alba, condamnat pentru instigare la violenţe, după ce a amenințat polițiști și jurnaliști prin mesaje pe Facebook

Bogdan Petru Irimie a fost trimis în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru instigare publică și incitare la ură sau discriminare. Infracțiunile au fost săvârșite în perioada aprilie – mai 2020, în contextul măsurilor restrictive impuse prin declararea stării de urgență în România ca urmare a pandemiei de coronavirus.

În perioada respectivă, bărbatul a fost sancționat de trei ori de către polițiști pentru nerespectarea măsurilor sanitare și pentru faptul că a adresat cuvinte și expresii jignitoare. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 23.500 lei.

Pe fondul acestor conflicte cu oamenii legii, la data de 11 aprilie 2020, Bogdan Irimie a postat pe profilul său de pe o rețea de socializare, având setat regimul de confidențialitate ”public” (postarea se putea observa de către orice persoană), un articol de pe o pagină de internet cu titlul ”Încă un polițist bătut pe stradă de un bărbat fără declarația pe proprie răspundere”.

Acesta a editat postarea, adăugând următorul mesaj: ”Să fie tot mai mulți că merită”. ”Mesajul era însoțit de o fotografie în care era înfățișat un echipaj de poliție, iar scopul acesteia a fost de a îndemna publicul la ură față de categoria profesională a polițiștilor”, se susține în rechizitoriu.

Ulterior, în 18 aprilie 2020, acesta a distribuit pe pagina sa postarea unui alt user care avea titlul ”Asta este poliția română îți dă în cap” și era însoțită de un videoclip în care se putea observa o intervenție a forțelor de ordine pentru aplanarea unui scandal intervenit în județul Hunedoara, scandal care a fost intens mediatizat la acel moment.

Videoclipul distribuit avea o durată de aproximativ 2 minute, interval de timp în care se poate observa cum mai mulți polițiști și jandarmi se retrag de la un scandal, urmăriți fiind de furia unui grup numeros de persoane. De asemenea, videoclipul conține scene în care sunt cauzate distrugeri unor autospeciale de poliție. Inculpatul a editat postarea, adăugând următorul mesaj: ”Hai ca se poate...începutul este bun”. Scopul urmărit de către inculpat a fost acela de a îndemna ca și alte persoane să adopte aceeași conduită ca cea prezentată în videoclip”, se precizează în rechizitoriu.

În 9 aprilie 2020, Bogdan Irimie a distribuit pe profilul său un alt mesaj prin care incita publicul la comiterea de acte de violență față de persoanele care desfășoară activitatea de jurnalist.

Mesajul postat era următorul: ”Să meargă o țară bine... sau mai bine ar trebui ucisă presa la propriu și la figurat. Eu v-aș tăia mâinile.. v-aș scoate ochii și v-aș tăia limba la fiecare dobitoc de genu pentru că sunt prea mulți proști care mănâncă c... si cred ce scrieți voi”. Bărbatul a recunoscut faptele în faza de urmărire penală, dar nu s-a prezentat la procesul derulat la Judecătoria Alba Iulia.

Profilul din rețeaua de socializare are caracterul de spațiu public, astfel cum s-a statuat în jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție prin Decizia 4546/2014. (...) Prin conținutul postărilor pe rețeaua de socializare și editarea acestora, scopul inculpatului a fost de a îndemna publicul la ură față de categoria profesională a polițiștilor, într-o perioadă în care oricum societatea era revoltată față de măsurile de protecție impuse.

Cu privire la fapta prevăzută de art. 368 C.pen., pericolul social al faptei este dat de conținutul extrem de violent al mesajului postat de inculpat pe rețeaua de socializare, prin care a îndemnat publicul la comiterea de acte de violență față de categoria profesională a jurnaliștilor.

Instanța nu neagă libertatea de exprimare a inculpatului, însă aceasta trebuie exercitată într-un context în care să nu aducă atingere drepturilor și libertăților celorlalți, cu atât mai mult să nu instige public alte persoane la comiterea unor acte de violențe la adresa altor persoane”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, din 18 noiembrie 2021.

În final, bărbatul a fost condamnat la două amenzi penale, rezultând în final un cuantum de 6.533 de lei, bani pe care acesta trebuie să îi plătească în termen de trei luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Sursa: Ziare.com, Adevărul.ro