Autoritățile din România iau în calcul aplicarea de noi restricții, din cauza noii tulpini de COVID-19

Potrivit Știrilor Pro TV, care citează surse oficiale, Guvernul pregătește noi restricții, ca urmare a apariției a noii tulpini de Covid-19, Omicron, care provoacă deja îngrijorare în toată lumea.

Autoritățile din România iau în calcul aplicarea de noi restricții, din cauza noii tulpini de COVID-19

Astfel, una dintre primele măsuri ale Executivului de la București va fi actualizarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, urmând să fie introduse pe lista roșie câteva state din Africa.

De asemenea, conform surselor citate de ProTV, România va introduce o carantină de 14 zile pentru toți românii care intră în țară din statele africane în care a fost depistat Omicron.

În plus va fi interzis accesul cetățenilor străini și apatrizi care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Noua variantă a Sars Cov-2, descoperită în Africa de Sud, numită “Omicron”, este ”îngrijorătoare”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii suspectează că noua tulpină este mai contagioasă și ar fi rezistentă la vaccinurile actuale.

Țările europene, dar şi Statele Unite şi Canada, s-au grăbit să rupă legăturile aeriene cu sudul continentului african. Totuși, noua tulpină a fost deja confirmată în Belgia, iar autoritățile din Germania au anunțat primul caz suspect de infectare, la un persoană întoarsă recent din Africa de Sud. De asemenea, în Israel a fost detectat un caz, iar alte două sunt suspecte.

Chiar în aceste zile, Germania, Austria, Olanda și Cehia bat recorduri la numărul de infectări. 

Nouă variantă de coronavirus, numită Omicron - după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc - sau tulpina B.1.1.529, prezintă deja un număr extrem de mare de mutaţii. Sunt 50, dintre care peste 30 au fost identificate la nivelul proteinei Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Sursa: Știrile ProTV