Atac al forțelor ruse la gara din Kramatorsk: Peste 30 de oameni au murit și peste 100 au fost răniți

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a condamnat ferm loviturile cu rachete asupra gării din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, care a ucis peste 30 de persoane și a rănit peste 100.

Urmărește-ne peGoogle news
Atac al forțelor ruse la gara din Kramatorsk: Peste 30 de oameni au murit și peste 100 au fost răniți
Sursa foto: NEXTA

Condamn ferm atacul fără discernământ al Rusiei, din această dimineață, împotriva unei gări din Kramatorsk, care a ucis zeci de oameni și a făcut mult mai mulți răniți”, a spus Borrell pe contul său oficial de Twitter vineri. „Aceasta este încă o încercare de a închide căile de evacuare pentru cei care fug de acest război nejustificat și de a provoca suferință umană”, a mai spus Borrell, care alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni vineri la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat și el atacul.

”Îngrozitor să vezi Rusia lovind una dintre principalele gări folosite de civilii care evacuează regiunea în care Rusia își intensifică atacul. Este nevoie de acțiuni: mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina sunt în curs de livrare de la UE. Al 5-lea pachet de sancțiuni UE tocmai a fost aprobat”, a spus Michel.

Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite după ce trupele ruse au aruncate două rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Mii de civili se aflau la gara Kramatorsk încercând să fugă din calea războiului în regiuni mai sigure din țară, a declarat guvernatorul regiunii Donețk. Kremlinul a negat, însă, că Rusia a lansat atacul asupra civililor.

Moscova susține că tipul de rachetă folosit în atac este utilizat doar de armata ucraineană, adăugând că forțele de la Kiev au folosit-o într-un atac din centrul orașului Donețk, care a avut loc în martie, conform Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele ruse nu aveau nicio misiune programată vineri la Kramatorsk.

Atacul vine în momentul în care forțele ruse din nord s-au retras complet din Ucraina, pe măsură ce atenția se mută mai mult spre estul țării, potrivit informațiilor militare britanice.

Mai la vest, spre Kiev, peste 300 de oameni au fost uciși de forțele ruse în Bucha. 50 dintre ei au fost executați.

Moscova a negat că a vizat civili și a spus că imaginile cadavrelor din oraș au fost organizate de guvernul ucrainean pentru a bloca negocierile de pace.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a spus: „„Rașiștii” („fasciștii ruși”) știau foarte bine unde ținteau și ce doreau: voiau să semene panică și frică, voiau să ia cât mai mulți civili”.

Rusia nu a comentat imediat informațiile despre atac și bilanțul victimelor. Moscova a negat că a vizat civili de când a invadat Ucraina.

Rusia este vinovată de „crime atroce”, spune președintele Ucrainei.

Războiul a intrat acum în a șaptea săptămâna, iar milioane de oameni au fugit din Ucraina, în urmă rămânând mii de morți, mii de răniți și orașe care erau altădată înfloritoare acum au ajuns să fie doar ruine.