Asociațiile din Justiție solicită MAE să acorde de urgență vize judecătorilor și procurorilor din Afganistan

Două asociații de magistrați își manifestă solidaritatea față de judecătorii și procurorii afgani și cer MAE să acorde de urgență vize în format electronic tuturor magistraţilor din Afganistan.

Aug 16, 2021 - 21:04
Urmărește-ne peGoogle news
Asociațiile din Justiție solicită MAE să acorde de urgență vize judecătorilor și procurorilor din Afganistan

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi manifestă deplina solidaritate şi suportul necondiţionat faţă de colegii noştri judecători şi procurori din Afganistan, ţinte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv", se arată într-un comunicat al celor două organizaţii, citat de HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, în ultimii 10 ani, au fost ucişi şi răniţi zeci de magistraţi şi alt personal judiciar, fiind plasate bombe în palatele de justiţie sau fiind împuşcaţi judecătorii pe străzi în 2013, 2017, 2021, în atentate vindicative. De asemenea, în timpul regimului taliban anterior, a avut loc o "epurare a magistraturii pe criterii tehnice şi religioase".

"Într-un scurt interviu acordat astăzi Revistei Forumul Judecătorilor, judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la fapul că, după căderea Guvernului, judecătorii afgani (şi în special femeile judecător) vor fi ucişi fără a mai exista procese de stabilire a vreunei vinovăţii, ei deja fiind căutaţi la domicilii. În faţa unei asemenea situaţii inimaginabile, comunitatea internaţională nu trebuie să rămână nepăsătoare. Pe lângă presiunea internaţională pentru ca regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistenţă umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauză", transmit cele două asociaţii, potrivit HotNews.ro

Ca urmare, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită Ministerului Afacerilor Externe să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani a căror viaţă este pusă în pericol.

Judecătoarea afgană Tayeba Parsa (foto) de la Curtea de Apel din Kabul a declarat, într-un intervu acordat revistei Forumul Judecătorilor, că “singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze”.

Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces”, a afirmat Tayeba Parsa.

Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbaţi judecători au fost ucişi de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători.

Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces.

Credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcţii, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, şi din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediaţi doar judecătorii Hazara.

Comunitatea internaţională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului şi ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înţelegem că fac asta doar din cauza comunităţii internaţionale.

Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele şi se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că şi-au pierdut toate speranţele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case”, a încheiat Tayeba Parsa interviul.