Asociațiile de elevi nu sunt de acord cu decizia prin care părinții își pot retrage copiii de la orele de educație sexuală

Asociaţiile elevilor din Constanţa, Maramureş, Bucureşti, Ilfov și Bacău dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei de a permite ca părinţii să îşi poată retrage copiii de la orele de "Educaţie pentru viaţă", modul în cadrul căruia ar urma să fie incluse ore de educație sexuală, așa cum au anunțat și ministrul Educației și premierul Florin Cîțu, marți seară.

Iun 23, 2021 - 16:41
Urmărește-ne peGoogle news
Asociațiile de elevi nu sunt de acord cu decizia prin care părinții își pot retrage copiii de la orele de educație sexuală

"Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a anunţat la postul de televiziune TVR1 decizia Ministerului Educaţiei cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Materia 'Educaţie pentru viaţă' va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru alimentaţie sănătoasă, cunoştinţe de mare importanţă pentru elevi, şi va fi introdusă la nivel gimnazial şi liceal. Deşi domnul prim-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunţat că părinţii vor putea să îşi retragă copiii, folosind aceeaşi practică ca la orele de religie. Asociaţiile de elevi critică măsura de retragere a elevilor, deoarece considerăm materia una necesară", se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, asociaţiile de elevi consideră necesară pregătirea "intensă, calitativă" a profesorilor ce vor preda materia, având în vedere faptul că aceasta va fi una pluridisciplinară.

"Solicităm ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să facă din promisiunea obligativismului materiei 'Educaţie pentru viaţă' realitate", se arată în comunicat.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Ariana Dudună, apreciază că este "jenant faptul că o materie atât de importantă", care învaţă elevii noţiuni "fundamentale, necesare pentru a-şi trăi viaţa într-un mod responsabil şi sănătos" este considerată neimportantă.

"Materia nu este una împământenită în convingerile personale, ci în faptele ştiinţifice şi juridice. Astfel, devine imperios ca aceasta să fie tratată ca atare, cum am trata orice altă materie necesară elevilor, precum istoria, matematica, biologia, unde nu este prevăzută opţiunea de retragere de la cursuri", a precizat aceasta.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară că, în urma votului pentru scoaterea educației sexuale din școli, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață, iar una dintre orele din cadrul acestui modul va fi de educație sexuală.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase anterior că propunerea sa este ca părinții să își poată retrage copiii de la aceste ore, pe modelul orelor de religie.

HotNews