Zeci de mii de romani s-au intors din Italia in ultimele saptamani de teama coronavirusului

In plina epidemie de coronavirus, granitele Romaniei au fost asaltate de conationali care fug din Italia de teama virusului ucigas. Granicerii aproape ca nu mai pot sa faca fata.

Zeci de mii de romani s-au intors din Italia in ultimele saptamani de teama coronavirusului

Potrivit unui anunt al Politiei de Frontiera, peste 40.000 de persoane venite din Italia au tranzitat punctele vamale, in ultimele saptamani. De asemenea, in aceasta perioada, aproximativ 2.500 de cetaţeni chinezi au intrat in ţara din China si zonele administrative ale acestei ţari, Hong Kong si Macau.

"Din 23 februarie, un numar 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 sunt romani si peste 3.000 italieni, au intrat in Romania”, a declarat seful Politiei de Frontiera, chesorul Ioan Buda.

Legea nu le poate interzice romanilor sa intrare in ţara, chiar daca vin din zone afectate de COVID-19, cel mai mult in cazul acestora putandu-se lua masurile de izolare sau carantinare, dupa caz.

Politistii au intocmit 19 dosare penale, in care sunt cercetate 26 de persoane pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Mai exact, au declarat ca vin din zone neafectate de boala, cand de fapt veneau chiar din zona de carantina, ori au plecat de acasa in timp ce erau izolat. Cele mai multe dosare penale, respectiv sapte, au fost intocmite in judetul Prahova, patru dosare in judetul Alba, trei in Olt si cate unu in judetele Neamt, Salaj si Vaslui.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a precizat ca cei care au intrat in tara au fost verificati nu doar la punctele de trecere a frontierei, ci si in teren, in zonele despre care au declarat ca sunt punctele de destinatie.

La randul sau, inspectorul general al Poliţiei Romane, Liviu Vasilescu, a declarat ca s-au luat masuri in cazul persoanelor incarcerate care prezinta simptome specifice COVID-19 sau care, anterior incarcerarii, au fost in zone afectate de acest virus. Astfel, acestea vor fi cazate in camere separate si vor folosi fluxuri separate in ceea ce priveste deplasarea. seful Poliţiei Romane a precizat ca nu exista, deocamdata, niciun astfel de caz.