Vicepremierul Kelemen Hunor: Pensia nu ar trebui să depășească 75% din salariul net

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că în opinia sa pensia ar trebui să fie de maxim 75% din salariul net, iar pensiile actuale care depăşesc salariul nu sunt corecte.

Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Kelemen Hunor: Pensia nu ar trebui să depășească 75% din salariul net

Declarația vine pe fondul discuțiilor în coaliție privind o nouă lege a pensiilor și limitarea pensiilor speciale.

Legea pensiilor a fost modificată de 3 ori în ultimii 30 de ani, timp în care a acumulat inechităţi. Indicele de corecţie, de exemplu, îi favorizează, de vreo 2 ani încoace, pe aceia care ies acum la pensie, în detrimentul celor care s-au pensionat anterior.

Kelemen Hunor a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate, că dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.

Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. (...) Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. (...) Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a afirmat vicepremierul la B1 TV.

El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

Proiectul privind Legea pensiilor este finalizat în proporţie de 80% şi va intra în dezbatere publică. Actul ţine cont şi de alte elemente de contributivitate decât cele de până acum.