Trecem la ora de vară - Ceasul se dă înainte cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de 27 spre 28 martie vom da, din nou, ceasurile înainte. Ora de vară se aplică în fiecare an în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00.

Urmărește-ne peGoogle news
Trecem la ora de vară - Ceasul se dă înainte cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică

Astfel, 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.

Ora de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie).

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară în la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, potrivit Observatorului astronomic.
Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se află la Paris, la vârstă de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul în care lamplile cu ulei produceau lumina și cât de eficinte erau acestea. Într-o dimineață de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi întră în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.
Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Și acesta a fost uimit când într-o dimineață de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a incercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.
Ora de vară 2021. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.
Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară. Cea mai mare confuzie s-a creeat în Statele Unite unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.
În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.
 
Ora de vară 2021 - când se schimbă ora și de când se aplică regula în România
În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.
Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.
În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.
Până în 1996 (cu mici excepții) ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie.
Din 1997 se trece la ora de vară incepând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din lună octombrie.
Ora de vară 2021 se va aplica din 28 martie, când se schimbă ora, ceasurile dându-se înainte, până în 31 octombrie.