Top modelul rus Natalia Vodianova este noul ambasador al bunăvoinţei ONU pentru a înlătura prejudecățile legate de femei

Top modelul Natalia Vodianova a devenit miercuri ambasador al bunăvoinţei pentru ONU pe problematica sănătăţii sexuală şi reproductive pentru a pune capăt prejudecăţilor legate de corpul femeilor, transmite AFP.

Urmărește-ne peGoogle news
Top modelul rus Natalia Vodianova este noul ambasador al bunăvoinţei ONU pentru a înlătura prejudecățile legate de femei

"Relaţia societăţii cu ciclul menstrual şi sănătatea femeilor a fost tabu de mult prea mult timp", a declarat Natalia Vodianova în timpul unei videoconferinţe de presă.

"Este responsabilitatea noastră să redefinim cultural ceea ce este considerat normal", a argumentat fotomodelul care, în prezent, locuieşte la Paris.

"Ciclul menstrual este o funcţie normală a corpului. În calitate de ambasador UNFPA (Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie) al bunăvoinţei, vreau să acţionez pentru a construi o lume în care nu va mai fi nevoie să îl explicăm", a subliniat Vodianova, care a defilat pentru case de modă cunoscute, precum Tory Burch, Balmain sau Stella McCartney.

UNFPA şi Natalia Vodianova vor colabora pentru a împuternici femeile şi fetele, abordând prejudecăţile şi tabuurile legate de corpul şi sănătatea lor care conduc la discriminări şi excluziuni peste tot în lume.

"Este o ironie tragică faptul că ceva atât de universal ca ciclul menstrual să confere fetelor un sentiment atât de puternic de izolare", a deplâns situaţia actuală directoarea UNFPA, Natalia Kanem.

"Societăţile prosperă atunci când fiicele lor sunt împlinite, independente şi libere să aleagă!", a mai afirmat Kanem în comunicatul în care a anunţat desemnarea top modelului rus pentru postul de ambasador UNFPA al bunăvoinţei.

Natalia Vodianova se alătură astfel altor ambasadoare UNFPA ale bunăvoinţei precum actriţa americană Ashley Judd şi prinţesa daneză Mary Donaldson.

Cine este Natalia Vodianova

Natalia Vodianova s-a remarcat în lumea modei de la 17 ani, câștigând rapid titlul "Supernova". Dincolo de succesul înregistrat în acest domeniu, ea s-a remarcat prin acțiunile caritabile de amploare. Este susținător al drepturilor femeilor, ale copiilor și ale celor cu nevoi speciale, în acest sens ea înființând fundația Naked Heart.

Modelul rus, în vârstă de 38 de ani, a povestit că a fost uimită de reacțiile primite atunci când a postat un selfie cu un tampon.

"După 30 de minute mai târziu, aveam deja o mie de comentarii. Mă așteptam la comentarii de genul: și , dar 90% dintre comentarii erau negative, mai ales în limba rusă. Mă gândeam că aceasta este o problemă pentru India, dar eu primeam mii de astfel de comentarii din țara mea.", a declarat ea pentru People.  

A fost momentul în care a decis să facă ceva în acest sens și a creat platforma Let's Talk, unde primele interviuri au fost cu prietenii ei din lumea modei, inclusiv modelele Doutzen Kroes, Emily Ratajkowski și Izabel Goulart, împreună cu care a discutat "despre lucruri despre care nimeni nu te va întreba la un un interviu".

A început să colaboreze cu UNFPA prin Let's Talk și a extins campania în Turcia, Nairobi, Minsk, Belarus, Tokyo și Davos. 

Mama a cinci copii – patru băieți și o fată – consideră că este util să le vorbești copiilor despre sex atunci când ei sunt curioși și nu este încă un subiect tabu.