Tentativă de fraudă online ce implică numele Lidl, distribuită în mesaje pe WhatsApp

O nouă înşelătorie prin metoda oferirii voucherelor de cumpărături se răspândește prin intermediul WhatsApp, vizând clienţii Lidl România.

Tentativă de fraudă online ce implică numele Lidl, distribuită în mesaje pe WhatsApp

Mai mulți cititori Alba24 ne-au sesizat faptul că au primit pe WhatsApp mesaje cu textul „Lidl oferă Voucher GRATUIT 750 Lei pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare*! Faceți clic aici pentru a obține a voastră: http://www.lidl-ro.club bucurați-vă și mulțumiți-mi mai târziu”.

În urma unei scurte verificări se poate observa faptul că pagina web nu aparține Lidl România sau partenerilor săi.

Specialiștii CERT-RO explică cum funcționează această înșelătorie: concret, după primirea mesajului și accesarea link-ului (mascat într-o pagină oficială), utilizatorul este redirectat către o pagină care afisează un domeniu cu o denumire ciudată (în cazul de față „lidl-ro.club”). Mai departe, utilizatorul trebuie să parcurgă un chestionar, cu întrebări legate de experiența de shopping în cadrul rețelei de magazine, pentru a putea primi un voucher fictiv.

La o simplă verificare a URL-ului pe site-ul virustotal.com, se poate observa că, în cazul campaniei care vizează clienții Lidl, este vorba de o tentativă de phishing.

Potrivit specialiștilor, în general, utilizatorii trebuie să fie extrem de atenți la URL-urile pe care le accesează în scopul introducerii de informații personale sau bancare.