Sindicatele ies la atac - Se anunță proteste masive în fața Guvernului

Angajații români nu mai au niciun drept de a negocia contractele colective de muncă și asta din cauza interdicției absurde impusă de Guvernul liberal prin Legea 55/2020. Interdicția este instituită pe toată perioada stării de alertă, care, iată, se prelungește la nesfârșit, și încă cel puțin două luni după încetarea acesteia. Consecința a fost că salariile în privat au fost, aproape integral, înghețate.

Sindicatele ies la atac - Se anunță proteste masive în fața Guvernului

Interzicerea negocierilor cu patronatele pentru îmbunătățirea contractelor colective de muncă nu are nicio legătură cu siguranța sanitară, invocată de Guvern. Practic, măsurile impuse prin Legea 55 nu fac decât să favorizeze patronatele, în defavoarea clară a angajaților, susțin sindicatele.

”Legea 55, a stării de alertă, ne interzice să facem grevă, iar angajatorul este obligat doar să prelungească contractul colectiv de muncă. Practic, sectorul privat, în mare parte, a înghețat salariile din cauza Legii 55. Noi am încercat să intrăm în discuție cu patronatele, dar ele spun că, dacă nu acceptăm propunerea lor, atunci se prelungesc contractele. Acesta este micul șantaj. Deci nu poți să te revolți împotriva deciziei angajatorului și trebuie să accepți situația ca atare. Dacă nu era Legea 55, se declanșa conflictul de muncă și se putea ajunge până la grevă. Acum trebuie să accepți condițiile patronatelor, care, în general, au înghețat salariile. Toate sectoarele economice private sunt afectate de acest lucru. Nu știu ce legătură are pandemia cu declanșarea conflictului de muncă. Ei spun că pentru securitatea sanitară. Deci la muncă mă pot duce, dar grevă nu am voie să fac. Însă greva înseamnă să rămâi la locul de muncă, dar să nu efectuezi nicio activitate. Justificarea lor cu securitatea sanitară este de fapt blocarea dreptului sindical și favorizarea patronatelor”, a declarat pentru Național, Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa.

Fără demonstrații și întruniri

Potrivit Legii 55/2020,  privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. În cazul contractelor și acordurilor colective de muncă, părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condițiile legii. Totodată, Legea 55 prevede restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Proteste masive în 14 aprilie

Cele cinci mari confederații sindicale au anunțat organizarea unor pichete- protest amplasate în toată Piața Victoriei. ”Conform legii nu avem voie să facem altceva decât pichetări. Vom face în fața Guvernului, pe 5 locuri diferite, cu protestatari de la fiecare confederație sindicală. Este o acțiună comună a tuturor confederațiilor sindicale pentru revendicări legate de salariul minim, dreptul la negocieri colective și fiscalitate. Vom avea, în premieră, o scenă în fața Guvernului și vom avea o stație cu amplificare de 8.000 de W, ca să audă și membrii Executivului ce avem de spus. Nu mai vrem un Guvern care nu vrea să discute nimic, care se crede singurul deținător al adevărului absolut, iar noi, restul, să fim considerați niște idioți. Este prima oară când s-a înființat un nou guvern și prim-ministrul nu face o întâlnire cu partenerii sociali”, a mai precizat președintele Confederației Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sursa: Național