Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Numărul crescut de infectări cu coronavirus din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă

Numărul crescut de infectări cu coronavirus din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă, este avertismentul trasat de secretarul de stat Horațiu Moldovan. De asemenea, el a explicat că persoanele cele mai expuse sunt cele peste 70 de ani şi că se pune problema posibilităţii izolării lor la domiciliu.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Numărul crescut de infectări cu coronavirus din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă

"Acest salt faţă de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaţilor creşte, pentru a putea face o previziune şi pentru a se urmări ce se poate întâmpla. Dacă creşterile de 15 – 20 cazuri s-au menţinut constante până acum, o creştere de 60 de cazuri arată o tendinţă de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situaţie nu va fi extrem de dinamică”, a declarat secretarul de stat la Digi24.

El afirmă că ”problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situaţie, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenţia constă în întreruperea acestui lanţ de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinaţi, izolaţi”.

Conform lui Moldovan, cu cât populaţia are înţelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecţia.

”Este evident că populaţia cea mai expusă la risc e populaţia în vârstă. Conform datelor avute de noi şi care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul şi posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienţi. Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluţii, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competenţa Ministerului de Interne, mai puţin a MS”, a explicat Horaţiu Moldovan.

Alte 59 de cazuri de infectare cu coronavirus, la pacienţi cu vârste între un an şi 74 de ani, au fost confirmate sâmbătă, numărul total al îmbolnăvirilor în România ajungând la 367. De asemenea, a crescut numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă, precum şi al celor aflate în stare gravă.