Românii se vor putea trata la spitalele private cu banii dați la CNAS

Guvernul va da o ordonanță de urgență care va permite populației să se trateze la privat cu banii din asigurarea plătită statului.

Urmărește-ne peGoogle news
Românii se vor putea trata la spitalele private cu banii dați la CNAS

Guvernul urmează să dea o ordonanță de urgență care va permite românilor să se trateze în instituții medicale private, din banii dați la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Această măsură este o consecință a presiunii generate de COVID-19 asupra sistemului sanitar. Pacienții care vor dori să apeleze la serviciile private de sănătate, vor trebui să-și exprime consimțământul în scris, iar clinicile private vor avea obligația să le spună clar pacienților care este diferența pe care vor fi nevoiți să o achite.

Fondurile puse la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate nu pot acoperi în întregime taxele de la privat, așa că românii vor trebui să scoată din buzunar o sumă de bani pentru a achita în întregime cheltuielile.

Tarifele în momentul de față sunt absolut neacoperitoare, nu de azi, de ieri, ci de vreo 4 ani se poartă această discuție, iar Ministerul Sănătății și Casa Națională, prin ordoananță, demonstrează că este incapabilă să rezolve această problemă.”, a precizat Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

Specialistul în sănătate, Sorin Paveliu, este de părere că această măsură favorizează în special sistemele private de sănătate.

„Este clar că această concesie favorizează sistemul privat, în dauna celui de stat, respectiv, prevede pe de o parte o creștere a numărului de paturi contractate însistemul privatcu 10%, dar putem să punem lucrurile și invers. Asta presupune o scădere exact cu același număr de paturi din sistemul public, fără să existe niște criterii foarte transparente.”, este de părere Sorin Paveliu, conformAlephnews.