România va trimite militari în Africa - Decizia este salutată de ministrul francez al Apărării

România va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste prezente în zona Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso. Decizia Bucureștiului a fost salutată de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, care a mulțumit României pentru participare și a spus că “mobilizarea europenilor în Sahel continuă”.

Urmărește-ne peGoogle news
România va trimite militari în Africa - Decizia este salutată de ministrul francez al Apărării

Parlamentul României, întrunit în ședinţă comună marți, pe 15 iunie, a aprobat cu 346 de voturi "pentru", două voturi “contra” şi două abţineri proiectul de hotărâre privind participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021.

Decizia aprobată de parlamentarii români vine ca urmare a unei scrisori din partea președintelui Klaus Iohannis, iar misiunea va fi finanțată din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Raportul celor două Comisii de Apărare din Parlament a motivat decizia în unanimitate prin faptul că ”participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menținerea profilului operațional al acesteia și va aduce vizibilitate internațională sporită țării noastre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în relația cu Franța”.

Grupul operativ Takuba a fost creat printr-o declarație politică emisă la 27 martie 2020 de guvernele Belgiei, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Franței, Germaniei, Mali, Nigerului, Țărilor de Jos, Norvegiei, Portugaliei, Suediei și Regatului Unit și are scopul de a combate grupările teroriste care acționează și provoacă tensiuni social-politice în Africa de Vest.