Rețeta pentru o piftie de sărbătoare reușită
Nelipsită de pe masa majorităţii românilor de sărbători, piftia tradiţională se face din urechi, cap şi picioare de porc.

Ingrediente:
1 ½ kg picioare sau cap de porc
şorici de porc;
1 ceapă;
2 morcovi;
1 pătrunjel;
1 păstârnac;
1 ţelină;
2 foi de dafin;
3-4 boabe de ienibahar;
3-4 căţei de usturoi;
sare
Mod de preparare:
Se curăţă foarte bine picioarele sau capul de porc.
Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge şi se aşează într-o oală încăpătoare, acoperindu-se cu apă în aşa fel încât nivelul acesteia să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pun la foc mediu, având grijă să spumăm atunci când este nevoie.
Se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul.
Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine oala puţin descoperită. Trebuie să fiarbă până când carnea se desface uşor de pe oase.
După ce a fiert bine, eliminăm oasele şi aşezăm carnea pe fundul mai multor farfurii.
Zeama rămasă se amestecă cu usturoi pisat, apoi se strecoară şi se pune în farfurii peste carne, după care se pune în frigider pentru a se coagula.
Piftia de porc cu usturoi se serveşte la masa de Sărbători.