Raed Arafat: Putem preveni un val patru al pandemiei dacă lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni

Entuziasmul pentru vaccinare al populației a scăzut și din cauza sfaturilor „unor dive” de pe televiziuni, care pozează în experți și răspândesc opinii false, a declarat vineri seara la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Urmărește-ne peGoogle news
Raed Arafat: Putem preveni un val patru al pandemiei dacă lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni - și știu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele - una, în mod special, care apare și comentează toată ziua”, a spus Raed Arafat.

La insistențele moderatorului de a nominaliza persoana respectivă, Raed Arafat a spus: „Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-și spună opinia. Cu toții avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Și această persoană când este promovată - și nu numai ea - și vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a explicat Raed Arafat.

„Noi am fost de dimineața până seara spus că ce se întâmplă nu este OK, vaccinarea nu e OK, aia nu e OK, aia nu e OK - și asta totul transmis indiferent ce mesaje s-au dat de la comitetul de vaccinare, de peste tot. De multe ori am văzut predominând mai mult partea cealaltă, și promovată,  și arătată, de social media nici nu mai vorbim. Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează când vorbesc. Oamenii simpli le cred și uneori le cred mai mult decât ne cred pe noi, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemește, înjură”, a arătat șeful DSU.

El a subliniat că în acest caz o responsabilitate revine și moderatorului emisiunilor în care apar astfel de personaje.

„Responsabilitatea noastră ca și comunitate este să ne informăm de la infecționiști, de la epidemiologi, să vedem alte țări ce fac. Israelul chiar vrea să ucidă toată populația? Ne facem rău ascultând astfel de abordări și ajungem în situația în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze, astfel că variantele noi se răspândesc și ei rămân vulnerabili”, a argumentat Raed Arafat.