Radu Budeanu scapă cu doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Hidroelectrica

Tribunalul București a admis miercuri, 26 august, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Radu Budeanu, patronul Cancan și Gândul, cu Direcția Națională Anticorupție în dosarul Hidrolectrica, în care omul de afaceri a recunoscut că a intermediat o mită de 5.000.000 $ primită de Elena Udrea, informează portalul instanțelor din România, citat de Hotnews. În urma acestui acord, Budeanu este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Radu Budeanu scapă cu doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Hidroelectrica

Potrivit procedurii, acordurile de recunoaștere a vinovăției trebuie să fie verificate pentru legalitate de un judecator.

”În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție cu inculpatul Budeanu Radu Ioan, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență, prevăzută în art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000”, se arată în decizia Tribunalului București, care poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.

În urma acestui acord, Budeanu este condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influență. Acesta are termen de încercare de 4 ani.

Condamnă pe inculpatul Budeanu Radu Ioan la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență…. Suspendă condiționat executarea pedepsei de doi ani de închisoare aplicata inculpatului, pe un termen de încercare de 4 ani”, se notează în minuta Tribunalului București.

De asemenea, inculpatul va plăti 1.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1.500 lei din cursul urmăririi penale).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au notat:

  • În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată promisiune aunui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.
  • În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul, printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București.

În noiembrie 2015, Budeanu a fost ridicat și audiat de procurorii DNA, fiind plasat apoi sub control judiciar pe cauțiune (2.000.000 lei), pentru trafic de influență, în formă continuată și spălare de bani.