Rădăcinile pomilor și fundația casei

Este o bucurie să ai pomi lângă casă, dar trebuie să știi că rădăcinile pomilor și fundația casei nu sunt cei mai buni prieteni. Rădăcinile pomilor pot afecta fundația casei și o pot face chiar cu mari daune.

Urmărește-ne peGoogle news
Rădăcinile pomilor și fundația casei

 

Iată câțiva dintre copacii pe care nu este recomandat să îi plantezi în jurul casei la distanță mai mică de 5-10 metri de aceasta.

Stejarii – Rădăcinile stejarilor sunt responsabile pentru 11% dintre problemele apărute la fundația casei, chiar dacă acești arbori reprezintă doar 2% din speciile de copaci. Stejarii sunt minunați dar rădăcinile lor au o creștere foarte rapidă, pentru buna fixare în sol, și sunt capabili să spargă fundațiile, să deformeze baza casei, să fisureze pereți și o pot face în 10 ani după plantare.

Plopii – Sunt recunoscuți pentru semetia lor, dar și pentru problemele pe care le produc. Înalți, puternici, plopii au rădăcini foarte adânci care cresc foarte repede și, de obicei, afectează conductele de canalizare, fundațiile, puțurile cu apa. Dezvoltarea plopilor este rapidă, au un lemn moale și nu suferă foarte tare dacă sunt rupte sau au fost tăiate crengi. Tulpina crește mai departe, astfel că plopul este un arbore puțin pretențios, însă destul de periculos pentru fundația casei. Este bine să nu-i plantezi în curte. Plopii sunt perfecți pentru marginea drumurilor, pentru zonle departate de casă, de separație, unde nu există instalații subterane, nici construcții. Mai mult, terenul pe care se află un plop trebuie bine curățat de rădăcini înainte de a începe o construcție.

Frasinii – Rădăcinile frasinilor au nevoie de foarte multă apă, de aceea aceștia sunt plantațiîn special, în soluri umede.
Întrucât frasinul crește relativ repede, poate afecta structura caseiprovocând crăpături la nivelul pereților. Cu toate aceastea, lemnul de frasin este extrem de valoros în industria mobilei, iar scoarță și frunzele sunt folosite în medicină naturistă.

Nucul – Umbră deasă și protecția pe care o oferă împotriva insectelor fac din nuc un copac minunat, dar cu toate acestea nu trebuie plantat niciodată la mai puțin de 10-15 metri de casa. Rădăcinile nucului sunt foarte puternice și vor invada suprafața de care au nevoie pentru buna fixare. Deci pot rupe, sparge și deforma o contrucție.

regulă generală spune  un copac va avea rădăcini echivalente cu dimensiunea coroanei la maturitate. Este un bun detaliu de care trebuie  ții cont când pui pomi pe lângă casăÎn plus rădăcinile se dezvoltă mult mai repede decât coroanaÎn 3-10 ani acestea ajung la maturitate.