Purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în Israel

Purtarea mastii de protectie impotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie in exterior in Israel cu incepere de duminica, in cadrul ridicarii treptate a restrictiilor legate de pandemie, au anuntat joi seara autoritatile israeliene, noteaza AFP.

Purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în Israel

Statul evreu a fost printre primele tari care, din primavara anului 2020, a impus purtarea mastilor sanitare in locurile publice.

Situatia s-a schimbat in ultimele saptamani datorita unei campanii masive de vaccinare care a permis administrarea cele doua doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumatate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori.

"Mastile sunt facute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce expertii au ajuns la concluzia ca masca nu este necesara in aer liber, am decis sa ridic (obligatia de a purta) masca", a comunicat ministrul sanatatii, Yuli Edelstein, intr-un comunicat.

"Rata de infectare este foarte scazuta in Israel datorita succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil sa relaxam masurile", a adaugat el, precizand ca masca a ramas oricum obligatorie in locurile publice inchise, cum ar fi centrele comerciale.

Israelul a lansat o vasta campanie de vaccinare la sfarsitul lui decembrie in urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze in schimbul informatiilor cu privire la efectele vaccinarii. Tara dispune in special de baze de date cu privire la istoricul medical al populatiei sale.

Statul evreu a inregistrat la mijlocul lunii ianuarie un varf de circa 10.000 de contaminari zilnice, dar acestea au fost sub 200 in ultimele zile, cu o rata de pozitivare a testelor de 0,3%.

Israelul si Pfizer au "demonstrat ca pandemia de COVID-19 poate fi invinsa printr-o campanie de vaccinare in masa", a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic, intr-o inregistrare video difuzata cu ocazia sarbatorilor marcand cea de-a 73-a aniversare (potrivit calendarului iudaic) a independentei Israelului in cursul carora mii de persoane, adesea fara masti, s-au adunat la Ierusalim.

Aceasta reducere a contaminarilor a permis deja autoritatilor sa redeschida restaurante, baruri si plaje la inceputul lunii martie. Iar guvernul a dezvaluit miercuri un plan pentru a permite revenirea turistilor straini vaccinati din 23 mai, la mai mult de un an dupa inchiderea frontierelor pentru calatorii de agrement.