PSD: Anularea majorării alocațiilor copiilor de la 1 iulie este un abuz

Guvernul condus de Florin Cîțu a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență (OUG) pentru anularea creșterii alocațiilor prevăzută inițial la 1 iulie.

Urmărește-ne peGoogle news
PSD: Anularea majorării alocațiilor copiilor de la 1 iulie este un abuz

Prin această decizie, Executivul păstrează procentul majorării de 20%, însă împinge creșterea indemnizației până la data de 1 ianuarie 2022.

Opoziția critică dur această măsură și avertizează că este contrară prevederilor Constituției.

Într-un comunicat de presă emis miercuri, PSD atrage atenția Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanță de urgență pe tema alocațiilor pentru copii, dat fiind faptul că un proiect de lege cu un conținut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii parlamentare.

Partidul Social Democrat PSD avertizează că, dacă s-ar emite o OUG pe acest subiect, Executivul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituționale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este ”unica autoritate legiuitoare a României”.

”În aceste condiţii, dacă s-ar emite o ordonanţă de urgenţă pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituţionale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este ‘unica autoritate legiuitoare a României’.

Prin urmare, Guvernul are obligaţia constituţională de a se abţine să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocaţiilor pentru copii. PSD aminteşte că există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (…) care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere parlamentară, întrucât, printr-un astfel de demers ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, iar Executivul şi-ar aroga o competenţă constituţională care nu-i aparţine”, se arată într-un comunicat de presă emis de PSD.

Principalul partid de opoziție PSD amintește că există mai multe decizii ale Curții Constituționale în acest sens. E vorba de: Decizia nr. 15/2000, Decizia nr. 544/2006, Decizia nr. 1221/2008, Decizia nr. 842/2009, Decizia nr. 1557/2009, Decizia nr. 1043/2010 etc.

Acestea interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere parlamentară.

Cu doar câteva ore în urmă, Dan Barna, vicepremier în Cabinetul Cîțu, a anunțat că indemnizațiile copiilor vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2022, asta după ce, printr-o Ordonanță de Urgență, creșterea din 1 iulie va fi anulată.

”Este decizia comunicată în ultimele 2 săptămâni. De la 1 ianuarie va avea loc această mărire cu 20% și vom avea o OUG care azi va fi la prima analiză în parlament, iar săptămâna viitoare va fi adoptată.

Prin această OUG vom respecta promisiunea care a fost făcută: creșterea alocațiilor cu 20%”, a spus Barna la Digi24.