Proteste anti-restricții și anti-mască în București - Jandarmeria anunță amenzi între 2500 de lei și 10000 de lei pentru participanți și organizatori

Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piața Universității și în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva purtării măștii de protecție. Potrivit Digi24, protestul este condus de senatoarea Diana Șoșoacă.

Proteste anti-restricții și anti-mască în București - Jandarmeria anunță amenzi între 2500 de lei și 10000 de lei pentru participanți și organizatori
Manifestanții au fluturat steaguri și pancarte, iar pe baloanele aduse de aceștia era scris „Jos dictatura medicală”. Unii dintre ei au avut icoane și steaguri ale României inscripționate cu „Dacii Liberi” sau imprimate cu simbolul lupului dacic.
Postul Digi24 a relatat că oamenii stau într-un grup compact, niciunul dintre ei nu purta mască și nici nu respecta vreo măsură de prevenție.

Protestul a fost aprobat, dar doar pentru un număr de 100 de participanți.

Organizatorul a fost deja amendat pentru că a încălcat limita de participanți.

Jandarmeria: Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizator și până la 2.500 de lei pentru participanți

„Colegii mei sunt în dispozitiv în acest moment, relaționează cu organizatorii celor două manifestații publice cât și cu ceilalți participanți, le fac recomandările necesare, le aduc la cunoștință faptul că în situația încălcării normelor prevăzute de lege vor exista și măsuri coercitive, de sancționare.

Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică.

Toate aceste nereguli intră în sfera contravențiilor și colegii mei vor aplica legea în baza principiului gradualității. Este firesc ca oamenii să fie conștientizați și informați cu privire la riscurile la care se expun. Următoarea etapă este aceea a avertismentelor, dacă vreți să le spunem așa, avertismente scrise sau verbale. Ultima și cea mai mare sancțiune, este cea coercitivă, pecuniară, pe care niciodată nu am ezitat să le aplicăm, dar este foarte importantă prevenția, mai ales când vorbim de grupuri mari de persoane și respectarea măsurilor de siguranță publică.

Nu am cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni până acum. Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru.

Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2.500 de lei”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, într-o intervenție la Digi24.