Proiectul de lege privind alăptarea în spațiile publice a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților

Interzicerea in orice mod a alaptarii unui copil in spatiul public sau evacuarea din spatiul public a unei mame care alapteaza un copil constituie contraventie, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor.

Urmărește-ne peGoogle news
Proiectul de lege privind alăptarea în spațiile publice a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților

Proiectul de lege privind alaptarea in spatiile publice, adoptat cu 279 de voturi "pentru" si o abtinere, are ca obiect de reglementare instituirea unor masuri privind prevenirea discriminarii mamelor care alapteaza, precum si combaterea incalcarii dreptului la hrana al copiilor. De asemenea, se propune reglementarea regimului sanctionator pentru unele fapte care au legatura cu alaptarea copilului pana la 24 de luni in spatiul public.

Potrivit proiectului, constituie contraventii: evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil; interzicerea, in orice mod, a alaptarii in spatiile publice a unui copil; refuzul furnizarii de servicii unei persoane pentru ca alapteaza un copil, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Contraventiile prevazute de proiectul de lege se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei, daca fapta este savarsita de o persoana fizica si de la 1.000 de lei la 2.000 lei, daca fapta este savarsita de o persoana juridica sau de catre o entitate inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Politiei locale, dupa caz.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat proiectul de lege, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz.