Proiect de lege: Sprijin financiar nerambursabil de la stat, pentru familiile care își construiesc o casă

Guvernul Cîțu are în vedere un plan legislativ de acordare de bani nerambursabili de la stat pentru construcția de locuințe.

Urmărește-ne peGoogle news
Proiect de lege: Sprijin financiar nerambursabil de la stat, pentru familiile care își construiesc o casă

Mai exact, Guvernul României pregătește măsuri de sprijin financiar pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, care își construiesc locuințe.

Vicepremierul cabinetului Cîțu, Kelemen Hunor a declarat, marți, că actuala guvernare are în vedere sprijinul acestor categorii de persoane prin acordarea de credite nerambursabile sau parțial rambursabile.

Oficialul Executivului a spus că părinții trebuie încurajați să aibă mai mulţi copii nu doar prin mărirea alocațiilor, ci şi prin alte măsuri.

Aceasta este o soluție avută în vedere de guvern, pe lângă creșterea alocațiilor, venită în sprijinul creșterii natalității.

În țara noastră, natalitatea este în scădere accentuată, după ce în anul 1990 numărul copiilor născuţi era de peste 300.000, iar în 2020 de doar 178.000, a spus Kelemen Hunor, într-o emisiune TV.

”Vrem să sprijinim familiile în construcția de locuințe şi asta vom propune. Toate aceste măsuri vor fi detaliate în proiecte de legi, până la sfârşitul anului.

Noi am spus că în acele familii în care este un copil, merge cu credit fără dobândă, unde sunt doi copii mai dai ceva din credit şi doar o parte trebuie rambursată – noi am spus să mergem până la 70% în prima parte, în cazul familiilor cu trei sau mai mulţi copii valoarea creditului trebuie rambursată în proporţie de 65%, 60% şi 55%, în funcţie de posibilităţile bugetare.

Perioada propusă de către noi va fi de solicitare a creditului între 2022 şi 2028-2029. Trebuie să mergi pe o perioadă mai lungă, ca să aibă această măsură şi efecte în societate”, a spus Kelemen Hunor la B1TV.

Vicepremierul din partea UDMR a mai spus că alte măsuri avute în vedere sunt construcţia de creşe, program deja demarat, dar şi acordarea indemnizaţiei de îngrijire a copiilor şi pentru bunici sau reducerea impozitului pe venitul global în funcţie de numărul de copii.

Kelemen Hunor a mai adăugat că Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență pentru a repara situația în cazul alocațiilor. Prin urmare, de la 1 ianuarie anul viitor, alocațiile copiilor vor crește cu 20%, așa cum a anunțat inițial coaliția.