Președintele Argentinei își cere scuze oficial după ce a declarat că brazilienii se trag din junglă

Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a declanșat un scandal pe Twitter și a pornit o dezbatere regională în America de Sud, după o declarație făcută în timpul vizitei premierului spaniol Pedro Sánchez, informează The Guardian.

Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Argentinei își cere scuze oficial după ce a declarat că brazilienii se trag din junglă
Premierul spaniol Pedro Sanchez și președintele argentinian Alberto Fernandez (Foto BBC)

În timpul vizitei oficialului spaniol, prin declarațiile sale, liderul argentinian a vrut să arate că țara sa are legături mult mai vechi cu Europa, comparativ cu alte state din regiune.

"Mexicanii se trag din indieni, brazilienii se trag din junglă, dar noi argentinienii ne tragem de pe corăbii. Iar aceste corăbii au venit din Europa", a declarat Fernández, făcând referire la cetățenii europeni care au venit în Argentina. Ulterior, președintele argentinian și-a cerut scuze pentru comentariile lui și a spus că diversitatea din țara lui este un motiv de mândrie.

Alberto Fernández pare să fi preluat expresia dintr-un cântec al unui muzician local, Lito Nebbia, al cărui admirator s-a declarat în mai multe rânduri.

Comentariul a provocat dezbateri aprinse pe rețelele de socializare, mulți criticându-l pe liderul de centru-stânga.

"Nu am vrut să jignesc pe nimeni, în orice caz, oricărei persoane care s-a simțit lezată îi cer scuze", a scris ulterior liderul argentinian pe Twitter.

Presa braziliană a difuzat declarația lui Alberto Fernández miercuri, iar mulți internauți au glumit că președintelui de dreapta Jair Bolsonaro i-ar plăcea să se răzbune pe liderul argentinian de stânga, cu care nu s-a înțeles mereu.

Eduardo Bolsonaro, parlamentar brazilian și fiul președintelui, a descris comentariile lui Alberto Fernández ca fiind "rasiste" și a făcut o aluzie la economia fragilă a Argentinei, aflată în recesiune de 3 ani.

"Aș zice că Argentina este o corabie care se scufundă", a scris Eduardo Bolsonaro pe Twitter.