Povestea groparilor ghanezi care dansează pe muzică house cu un sicriu pe umeri

Celebrii ghanezi care dansează pe muzică house cu un sicriu pe umeri au devenit accidental întâi meme, apoi imaginea mişcării ”Staţi acasă” în criza coronavirusului. În 2017, BBC a difuzat un reportaj despre groparii dansatori din Ghana, în 2020 scenele au devenit virale în social media şi s-au transformat în meme.

Urmărește-ne peGoogle news

 

Aceștia au ajuns atât de populari în lume încât o companie din Hong Kong a creat figurine inspirate de purtătorii de sicrie, iar o alta piese lego. Pe internet, ei au căpătat titlul de meme-ul anului 2020.

În ultimele săptămâni cel mai probabil i-aţi văzut peste tot pe internet, în special pe reţelele de socializare: şase tineri de culoare, îmbrăcaţi în costume şi cu ochelari de soare, care dansează cu un sicriu pe umeri, pe muzică techno.

Povestea reală din spatele viralului a fost difuzată de BBC în 2017. Reportajul intitulat „Ghana's dancing pallbearers” - „Groparii dansatori din Ghana” prezintă fenomenul unui alt tip de înmormântare, la care se râde, nu se plânge.

În ţară africană cu 30 de milioane de locuitori, tot mai mulţi oameni sunt dispuşi să plătească pentru acest gen de înmormântare.

Nana Otafrija Pallbearing & Waiting Services este o firmă care oferă o procesiune funerală mai deosebită, sicriul este cărat de 6 tineri care dansează cu el până la groapă. A devenit populară în anii 90 şi are 100 de angajaţi, relateză Washington Post.

Anul acesta, un utilizator YouTube a pus imaginile filmate de BBC în 2017 pe o muzică techno iar cioclii dansatori au devenit meme, zeci de mii de oameni din SUA, Brazilia, Europa şi Asia au distribuit masiv imaginile în social media cu referire la ratări majore, epice, care pun viaţa în pericol.

Mai nou, imaginea lor a fost asociată cu mişcarea „Stai acasă!”, pentru a convinge oamenii să rămână izolaţi din cauza coronavirusului. În Brazilia groparii ghanezi au apărut pe panouri uriaşe alături de mesajul: „Staţi acasă sau dansaţi cu noi”.