Polițiștii brașoveni au refuzat să îi monitorizeze pe cei aflați în izolare la domiciliu de frica infectării cu coronavirus

Primarii unor comune din județul Brașov au început să îi avertizeze prin portavoce pe sătenii recent întorși din Italia să respecte regulile autoizolării la domiciliu.

Polițiștii brașoveni au refuzat să îi monitorizeze pe cei aflați în izolare la domiciliu de frica infectării cu coronavirus

În ciuda faptului că peste tot în țară s-au descoperit cazuri de persoane care nu au respectat autoizolarea și au plimbat virusul în comunitate, la Brașov așa-zisa monitorizare s-a realizat doar printr-un apel telefonic în care „pacienții” erau întrebați cum se mai simt.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a fost informat că Inspectoratul Județean de Poliție Brașov nu colaborează cu cei de la Direcția de Sănătate Publică Brașov în activitatea de motitorizare a celor peste 200 de persoane care se aflau în autoizolare. De altfel, sâmbătă, la Brașov, a fost organizată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost discutată această problemă, cei de la Poliție fiind convonși cu greu să colaboreze.

BizBrașov a primit numeroase mesaje de la vecinii celor aflați în autoizolare în care se anunța că aceștia nu respectă regulile fixate de autorități, dar niciodată ele nu s-au confirmat. În alte județe s-au dat amenzi pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar la Brașov s-a creat impresia că cei intrați în procedură de autoizolare sunt niște oameni responsabili. De fapt, problema era că aceștia nu erau monitorizați decât printr-un telefon dat la miezul zilei în care erau întrebați de sănătate, nu și cu vizite la domiciliu.

Potrivit unor surse din cadrul Prefecturii Brașov, șefii poliției județene au refuzat să trimită agenții de poliție pe teren de frica infectării, chiar dacă li se asigurau materiale de protecție – măști și mănuși. „Nu, noi vrem combinezoane”, au susținut șefii poliției. În aceste condiții, controalele s-au făcut doar telefonic, iar cei aflați în autoizolare la dmiciliu au putut să mai meargă până la magazinele de proximitate să își facă aprovizionarea.

O confirmare a acestui fapt este dată și de mesajul unui primar din județul Brașov, Viorel Grusea (primarul comunei Comăna), care a scris pe contul său de Facebook că le-a strigat prin portavoce sătenilor celor care au venit recent din Italia să respecte regulile autoizolării la domiciliu și să nu părăsească locuința timp de 14 zile. „(…)toți ne-am deplasat la Crihalma și am impus persoanelor care s-au întors din Italia pe 9 martie, cât și persoanelor care au intrat în contact direct cu ei, sa respecte angajamentul semnat la intrarea în țara și anume autoizolarea la domiciliu. Anunțul a fost făcut prin portavoce de mine, personal, fiecăruia dintre cei vizați, pentru ca îi cunoaștem pe toți fiind consăteni de-ai noștri”, spune Grusea.

În aceste condiții, nu trebuie să ne mire faptul că rata de infectare a românilor este în creștere atâta timp cât chiar cei responsabili cu supravegherea respectării legislației și regulilor impuse în această situație se tem să își facă treaba. Nu ar trebui să ne mire că rata de propagare a bolii este într-o creștere continuă din moment ce toată lumea ține secretă această atitudine și nu vedem demisii (sau demiteri) la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.