Pedepse mai mari pentru cei ce încalcă ordinele de protecţie începând de astăzi

Cresc semnificativ pedepsele aplicate celor ce încalcă ordinele de protecţie. Pedeapsa maximă ajunge de la unul la cinci ani de închisoare. În 2019, poliţiştii au emis aproape 8.000 de ordine de protecţie provizorii.

Pedepse mai mari pentru cei ce încalcă ordinele de protecţie începând de astăzi

Pedepse cuprinse între şase luni şi cinci ani de închisoare, în loc de maximum un an de închisoare, sunt prevăzute în Legea 183/2020, în vigoare de astăzi. Noile măsuri se aplică acum atât celor împotriva cărora a fost emis un ordin de protecţie şi care nu respectă măsurile stabilite prin intermediul acestuia, cât şi celor care nu respectă măsurile stabilite printr-un ordin de protecţie provizoriu. În plus, victimelor violenţei domestice li se va asigura automat un avocat, în condiţiile în care, până acum, acestea primeau un apărător doar la cerere, nu din oficiu. 

Spre deosebire de ordinul de protecţie, emis de instanţa de judecată, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis direct de poliţişti, atunci când aceştia constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică. În timp ce ordinul de protecţie obişnuit poate fi obţinut în termen de trei zile, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis mult mai rapid, după evaluarea situaţiei de către poliţişti, pe baza unui formular de evaluare a riscului.

Potrivit Poliţiei Române, în 2019 au fost emise 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie. De cele mai multe ori, sesizările vin din partea victimelor violenţei în familie, însă există şi situaţii în care oamenii legii intervin ca urmare a unor sesizări ale unor persoane care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică.