Partidul aflat la putere în Coreea de Nord a creat un nou post de conducere, sub cel al lui Kim Jong-Un

Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord și-a modificat statutul pentru a crea o a doua poziție de conducere sub Kim Jong Un a anunțat, marți, agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud.

Urmărește-ne peGoogle news
Partidul aflat la putere în Coreea de Nord a creat un nou post de conducere, sub cel al lui Kim Jong-Un

Titularul noului post de „prim secretar” va conduce ședințe în numele lui Kim Jong Un. Potrivit agenției de știri sud-coreene, Kim Jong Un vrea să scape de „povara” gestionării partidului.

Kim Jong Un a folosit el însuși denumirea de „prim secretar” din 2012 până în 2016, când a devenit „secretar general”.

Noul post va fi ocupat de cel mai în vârstă dintre cei șapte secretari ai partidului. Cel mai probabil, poziția a fost deja ocupată de Jo Yong Won.

Jo, considerat unul dintre cei mai apropiați asistenți ai lui Kim, a fost văzut de analiști ca numărul trei în stat, după Kim Jong Un și Choe Ryong Hae, președintele Comitetului permanent al Adunării Populare Supreme.

„Aceasta pare a fi tendința mai largă a Coreei de Nord de a delega și redistribui unele dintre atribuțiile lui Kim Jong Un către alte persoane, însă nu neapărat și puterea sa, și de a raționaliza structura de conducere a partidului”, a declarat pentru Reuters Rachel Minyoung Lee, expert în politica internă a Coreei de Nord.

Anul trecut, agenția de informații sud-coreeană preciza că sora lui Kim, Kim Yo Jong, îi slujea drept „al doilea comandant de facto”, dar nu a fost desemnată în mod oficial succesorul dictatorului nord-coreean.

În același timp, la Congresul din ianuarie, din statutul Partidului Muncitorilor a fost eliminat termenul ”songun” sau ”politică militară pe primul loc”, un cuvânt cheie în era Kim Jong Il.