Parlamentarii, din nou cu ochii pe Codul Rutier - Polița nu va mai putea folosi radare neinscripționate

Alesii vor ca Politia Rutiera sa nu mai foloseasca radare neinscriptionate care sunt cateodata si pozitionate in locuri greu vizibile.

Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentarii, din nou cu ochii pe Codul Rutier - Polița nu va mai putea folosi radare neinscripționate

"Scopul principal al legii trebuie sa ramana respectarea regulilor si conformarea conducatorilor la normele dorite de legiuitor, fapt ce nu se reflecta in comportamentul autoritatilor abilitate sa vegheze respectarea acestor norme. Lucratorii de politie rutiera acorda o importanta mai mare constatarii contraventiilor si aplicarii de sanctiuni, astfel ca de cele mai multe ori, utilizeaza aparate fixe sau mobile instalate pe autovehicule fara insemnele politiei rutiere si nu poarta, asa cum ii obliga legislatia specifica, uniforma de politist, cu inscrisuri si insemne.", spun initiatorii.

Codul rutier ar urma acum sa fie modificat astfel incat sa "readuca in prim plan caracterul de preventie al legii si sa indrume spre un comportament responsabil si adecvat din partea conducatorilor auto".

Parlamentarii mai argumenteaza ca astfel se va corecta practica actuala de vanatoare de amenzi "din masini neinscriptionate, pozitionate in zone cu vizibilitate redusa".

Modificarile ar urma sa fie aplicate pentru art. 109.

Este, totusi, important sa va aducem la cunostinta faptul ca in trecut s-a mai incercat in doua randuri diferite modificarea Codului rutier astfel incat Politia Rutiera sa nu mai poata folosi radare neinscriptionate. De fiecare data, insa, CCR a respins aceste propuneri. Ambele proiecte au fost promovate activ de Florin Roman, parlamentar PNL. Acum, insa, este randul PSD, AUR, UDMR si USR-PLUS pentru a exploata aceasta nisa a soferilor vitezomani care vor sa vada oricand si in orice moment un radar.

In ambele instante, CCR a adoptat respingerea proiectului de modificare a Codului rutier cu unanimitate de voturi. Si aceasta initiativa ar avea aceeasi soarta, daca va trece din nou de ambele Camere ale Parlamentului.

E-juridic