Pădurar măcelărit cu securea de un copil prins la furat de lemne

Procurorii din Iaşi au trimis în judecată un adolescent de 16 ani care este acuzat de omor calificat şi tentativă la tâlhărie. Minorul a ucis cu toporul un pădurar din Sireţel, care l-a surprins furând lemne.

Pădurar măcelărit cu securea de un copil prins la furat de lemne

Ancheta în cazul uciderii pădurarului din Sireţel a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Ionuţ Iosub ar fi comis fapta pe 12 septembrie, la orele serii. În acea zi, a mers în pădurea denumită „Todosoaia” din comuna Sireţel, judeţul Iaşi, unde a doborât un paltin cu lungimea de 6,5 metri.

Minorul a fost surprins de păduraru Raducu Gorcioaia (50 de ani), care a încercat să îl oprească pe hoţ să plece cu arborele. În acel moment, Iosub l-a lovit de patru ori cu securea, în cap, pe Gorcioaia. Loviturile au fost extrem de puternice, pădurarul murind pe loc.

„În urma analizei ansamblului probator administrat în cauză, procurorul criminalist a concluzionat, în rechizitoriu, că inculpatul minor I.I. a mers în pădure pe seară, înarmat, pentru a sustrage arborele doborât în timpul zilei şi, fiind surprins de pădurar, a vrut să păstreze bunul şi să-şi asigure scăparea, astfel că a folosit securea, lovind victima de nenumărate ori”, au precizat procurorii, într-un comunicat.

Adolescentul a avut o „atitudine oscilantă” în timpul anchetei, încercând să îi pună pe anchetatori pe o pistă greşită. El a indicat ca autor al faptei pe altcineva, însă spre finalul investigaţiei, a recunoscut şi a spus că ar fi fost provocat de pădurar.

„De altfel, prin prisma tuturor probelor administrate şi analizate în cauză, s-a dedus intenţia inculpatului minor, care a fost aceea de a suprima viaţa victimei pentru a ascunde intenţia de a sustrage copacul tăiat şi pregătit; intenţia criminală directă este demonstrată de multiplele lovituri aplicate cu securea, care au vizat zona vitală a capului şi s-a concretizat într-un traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschioasă de boltă craniană iradiantă la baza craniană cu rol tanato-generator”, au mai arătat anchetatorii.

Aceştia au menţionat că minorul a fost supus unei expertize psihiatrice, rezultatul relevând că a avut discernământ când a comis fapta.