Opere de artă antice vandalizate pe Insula Muzeelor din Berlin

Autoritățile caută indicii pentru găsirea celor care au deteriorat aproximativ 70 de artefacte și opere de artă antice din cele mai polulare muzee din Berlin.

Opere de artă antice vandalizate pe Insula Muzeelor din Berlin

Urmează să se stabilească dacă daunele majore aduse operelor de artă și artefactelor de pe Insula Muzeelor ​​din Berlin - centrul cultural al orașului - va fi considerat un act de vandalism fără sens sau o acțiune menită să transmită un mesaj.

Miercuri dimineață, poliția a confirmat informațiile apărute în presa germană, inclusiv în ziarul Der Tagesspiegel și la postul de radio Deutschlandfunk, potrivit cărora autori necunoscuți au pulverizat lichid gras pe cel puțin 70 de obiecte din Muzeul Pergamon, Muzeul Neues, Alte Nationalgalerie și alte locații. Autoritățile au refuzat până acum să ofere detalii suplimentare.

Informațiile apărute în mass-media arată că acțiunea a avut loc în urmă cu aproape trei săptămâni, pe 3 octombrie, era Ziua Unității Germane și cea de-a 30-a aniversare a reunificării dintre Germania de Est și de Vest. Dacă ziua a fost aleasă în mod deliberat rămâne un mister.

Actul de vandalism a fost „unul dintre cele mai extinse atacuri asupra operelor de artă și obiectelor antice din istoria Germaniei de după război”, scria cotidianul german Die Zeit. Printre piesele deteriorate se numără sarcofagele egiptene, sculpturi din piatră și picturi din secolul al XIX-lea. Lichidul a lăsat pete vizibile pe operele de artă și pe artefacte.

Rămâne întrebarea de ce autoritățile au preferat tăcerea cu privire la actele de vandalism timp de aproape trei săptămâni. Potrivit lui Tagesspiegel, reprezentanții oficiului de Poliție Penală de Stat (LKA) au contactat persoanele care au vizitat muzeele pe 3 octombrie și i-au întrebat dacă au văzut ceva suspect. De atunci a fost deschisă o anchetă preliminară asupra pagubelor materiale.

3 octombrie a fost prima zi în care muzeul a fost deschis din martie 2020, când a fost închis din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele cinci muzee care alcătuiesc Insula Muzeelor ​​din inima Berlinului se numără printre cele mai importante muzee din țară, complexul cultural devenind Patrimoniu Mondial UNESCO în 1999.

Muzeul Pergamon a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare la începutul lunii octombrie și este unul dintre cele mai populare muzee din Germania, atrăgând aproximativ 1 milion de vizitatori pe an - datorită altarului Pergamon, care datează din secolul al II-lea î.Hr.

Securitatea de pe Insula Muzeelor ​​a făcut obiectul unor critici continue. În 2017, o bandă a reușit să fure o monedă de aur de 100 de kilograme (200 lire sterline) numită „Frunză de arțar mare” evaluată la 3,75 milioane de euro (4,38 milioane de dolari) de la Muzeul Bode. Furtul elaborat a implicat o scară, o roabă și o mașină.