O bombă de 5 tone din al Doilea Război Mondial a explodat în timpul dezamorsării

O bombă de aproximativ 5 tone care datează din Al doilea Război Mondial, găsită într-un lac în Polonia, a explodat în timp ce geniştii încercau să o dezamorseze de la distanţă. În urma detonării nimeni nu a fost rănit şi nu s-au înregistrat nici pagube materiale.

Urmărește-ne peGoogle news
O bombă de 5 tone din al Doilea Război Mondial a explodat în timpul dezamorsării
Cu o greutate de 5,4 tone, din care aproape 2,4 tone de explozibil, bomba se afla pe cursul canalulului de transport maritim Szczecin-Swinoujscie, unde era scufundată la o adâncime de 12 metri, potrivit BBC. Aproximativ 750 de localnici au fost evacuaţi din casele lor în timpul misiunii.
 
Lansat de un avion britanic în aprilie 1945, într-un raid vizând un crucişător german, enormul dispozitiv, de peste cinci tone, numit Tallboy şi capabil să provoace un mic cutremur, a fost localizat anul trecut, în timpul dragării căii de acces în portul Szczecin, în extremitatea de nord-vest a Poloniei.
 
„Este o premieră mondială. Nimeni nu a neutralizat niciodată un Tallboy atât de bine conservat, care zace pe fundul mării”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al flotilei Apărării de Coastă poloneze, staţionată la Swinoujscie, Grzegorz Lewandowski.