Novavax anunță o eficiență de 89 la sută pentru vaccinului său anti-COVID

Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său a avut o eficienţă de 89% împotriva COVID-19, dar aceasta s-a redus semnificativ în cazul mutaţiei sud-africane, conform rezultatelor definitive ale testelor sale clinice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne peGoogle news
Novavax anunță o eficiență de 89 la sută pentru vaccinului său anti-COVID

La sfârşitul lui ianuarie, Novavax comunicase rezultate intermediare similare.

Testele clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani.

Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii. Au fost 96 de cazuri de COVID-19 în grupul  celor cărora li s-a administrat un placebo, comparativ cu 10 cazuri în grupul vaccinat.

În detaliu, eficacitatea sa a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale a coronavirusului şi de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7), potrivit rezultatelor comunicate de companie.

Vaccinul, numit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de COVID-19 au fost identificate în rândul participanţilor, dar toate au fost în grupul placebo.

Un alt studiu de amploare mai mică (faza 2b) a fost efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud, unde o altă variantă a coronavirusului (B.1.351) s-a răspândit pe arii extinse. În acest caz, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.

Novavax folosește o tehnologie diferită

Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Novavax vrea să depună în curând o cerere de autorizare de urgenţă în Marea Britanie. Novavax anunţase deja de săptămâna trecută că doreşte să solicite autorizarea în Marea Britanie la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

Compania a anunţat săptămâna trecută că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021, dar nu este sigur că autorităţile americane de sănătate acceptă să studieze această cerere fără să aştepte rezultatele testelor acestui vaccin desfăşurate în paralel în SUA.