Noi restricţii în România, împotriva coronavirusului. Se suspendă TOATE zborurile înspre si dinspre Italia

Guvernul a decis, duminică noapte, suspendarea zborurilor spre şi dinspre Italia pentru toate aeroporturile din ţară, până pe 23 martie 2020. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a recomandat ca românii din străinătate să nu se întoarcă acasă, pentru a nu îmbolnăvi persoanele din România, acesta precizând că toate aceste declaraţiile false vor fi pedepsite conform codului penal. O nouă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va avea loc, luni, şi se va analiza dacă vor fi închise toate şcolile din România în contextul cazurilor noi de coronavirus, a declarat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Noi restricţii în România, împotriva coronavirusului. Se suspendă TOATE zborurile înspre si dinspre Italia

 

România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, de teama coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunţat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

"Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi dinspre Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu data de 9 martie 2020, ora 12.00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 12.00, ora României. Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă", a anunţat ministrul interimar al Afacerilor Interne.

Marcel Vela a mai spus că operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud căter România cu escală.

"Un alt punct este informarea cetăţenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre faptul că sunt obligaţi să intre în carantină pe raza judeţului sau izolare la domiciliu. Se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune de fals în declaraţii şi se pedepseşte conform art. 326 din Codul Penal, instituindu-se şi măsura obligatorie a carantinei", a completat ministrul.

Totodată, autorităţile au precizat că este permis accesul în România a cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, însă doar sub măsura obligatorie a carantinei.

"Sunt exceptate transporturile de marfă de minimum 3,5 tone de la restricţiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii perioadei", a mai declarat Marcel Vela.

ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE SUNT RESPONSABILI DE SĂNĂTATEA FAMILIILOR LOR

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a recomandat românilor din străinătate să nu vină în România, pentru a nu risca să îşi îmbolnăvească familiile.

„Trebuie să fac un apel la responsabilitatea compatrioţilor noştri din orice stat. Sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor şi a celor din comunitatea în care ei se intorc. Să nu facă ce a făcut un cetăţean român care a spus că vine din Germania şi a venit din Italia şi este pozitiv."

Ministrul de Interne a precizat că toate declaraţiile false privind ţara de origine a călătorului vor fi pedepsite conform codului penal.

În acelaşi timp, luni, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ DISCUTĂ LUNI ÎNCHIDEREA ŞCOLILOR

Luni se va lua o decizie importantă cu privire la închiderea şcolilor, a declarat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela, după şedinţa Comitetului Naţionale pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Referitor la închiderea şcolilor din România, acest subiect va fi discutat în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de mâine (luni – n.r.). Ca să fiu mai exact, aşa cum ştiţi, este decisă o măsură: dacă un singur caz apare într-o şcoală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată şcoala”, a spus Vela.

Prima măsura luată a fost închiderea şcolii din Timişoara acolo unde au fost deja depistate două cazuri de coronavirus.