Ministrul Muncii: Guvernul va apela la consultanţă internaţională pentru reforma pensiilor şi a salarizării în sistemul bugetar

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că autorităţile române vor contracta servicii de consultanţă „de la o instituţie financiară de prestigiu” internaţional pentru reforma pensiilor şi cea a salarizării în sistemul bugetar. Ministrul reclamă ceea ce numeşte „demonstraţii de superficialitate în ultima perioadă în materie de decizii care vizează milioane de oameni”.

Ministrul Muncii: Guvernul va apela la consultanţă internaţională pentru reforma pensiilor şi a salarizării în sistemul bugetar
„Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care îl discutăm zilele acestea, pentru că vorbim de nişte componente de reformă esenţiale, cum este componenta de reformă a pensiilor şi pe componenta de reformă a salarizării în sistemul public, intenţionăm să aducem şi o consultanţă internaţională de la o instituţie financiară de prestigiu, nu o firmă de consultanţă de colţul mesei, astfel încât varianta cu care noi vom veni într-adevăr să fie acoperitoare şi să rezolve din probleme. Îmi doresc să nu încurcăm, să rezolvăm lucrurile, nu să ne facem că facem.  Am avut atâtea demonstraţii de superficialitate în ultima perioadă în materie de decizii care vizează milioane de oameni încât am senzaţia că nimeni nu ne-ar ierta dacă am da rateu în momentul de faţă”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.
 
Ministrul Muncii a menţionat că reformele în cele două sisteme nu au caracter ”revanşard”, ci duc la îmbunătăţirea sistemelor publice.
 
„Nu vreau să creăm impresia unor decizii revanşarde, ci vreau să ajungem la decizii care ajută sistemele şi, pe fond şi modificările pe salarizare şi pe pensii fac sistemele publice eficiente şi să lucreze pentru cetăţean, cu o calitate pe care ei şi-o doresc. Sisteme publice de calitate reprezintă, de fapt, un deziderat al acestei guvernări, nu sisteme publice improvizate gârbovite şi marcate de tot felul de0 refulări. Oamenii politici, din punctul meu de vedere, trebuie să ajungă la maturitatea în care chiar dacă sunt voci care au semne de întrebare, să fie capabili să ofere răspunsuri astfel încât să-i convingă pe fond sun sistem public trebuie să servească cetăţeanul şi să aibă o activitate de calitate”, a mai afirmat Turcan.
 

TURCAN: 50 DE MILIOANE DE LEI PLĂTITE DE ROMÂNIA PENTRU ASISTENŢĂ JURIDICĂ ÎN DOSARELE DESCHISE DE PENSIONARI

 Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a mai spus că România a plătit 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani pentru asistenţă juridică în dosarele deschise în instanţe de către pensionarii care reclamă că nu li s-a calculat corect pensia, pentru că nu li s-au luat în calcul toţi factorii de contributivitate. Conform acesteia, 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate au câştig de cauză.
 
„În ultimii cinci ani, România şi românii au plătit 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică a dosarelor pierdute în instanţă de către statul român în procese deschise de către pensionari. 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani. Doar anul trecut, într-o perioadă de criză, am plătit 10 milioane de lei asistenţă juridică. Această cifră demonstrează de fapt că un număr foarte mare de pensionari în momentul de faţă se află în situaţia, cu toate că au dosarele depuse la Casele de Pensii, să se ducă în instanţă şi să aibă câştig de cauză că în calculul pensiei nu s-au luat toţi factorii de contributivitate”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.
 
Ministrul a precizat că, de exemplu, nu au fost luate în calcul acordul global, orele suplimentare sau plata cu ora, pensionarii reclamând acest lcuru în instanţă.
 
Conform ministrului, în judeţul Covasna, 705 dintre pensionarii care şi-au cerut în instanţă drepturile au câştigat, Turcan subliniind că există şi judeţe în care au câştigat „în proporţie de 90%”, mai ales în judeţele puternic industrializate.
 
„Aş spune că media, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei, deci 80%  dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a explicat ministrul.
 
Turcan susţine că această situaţie este „o argumentaţie în plus” ca procesul de recalculare a pensiilor „să fie dus la bun sfârşit”.