Ministrul Bode și-a condamnat propria practică și a decis să o continue

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a condamnat cu mânie proletară fenomenul împuternicirilor pe funcție, deși chiar el, cu mânuța lui, le-a semnat. După ce a șters cu el însuși pe jos, ministrul Bode l-a însărcinat pe noul șef al Poliției Române să încropească o nouă legislație pentru participarea la concursuri, înțepenindu-și, astfel, pe funcții sutele de împuterniciți pe o perioadă nedeterminată.

Ministrul Bode și-a condamnat propria practică și a decis să o continue

După criticile din presă și protestul sindicaliștilor de la Europol împotriva refuzului de a organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de șefi în MAI, ministrul Lucian Bode a decis să joace la cacealma.

Astfel, într-o declarație publică, a înfierat practica anormală a împuterniciților pe funcții, arătându-se extrem de indignat că în perioada sa de mandat a semnat sute de împuterniciri. Și, când te-ai fi așteptat să spună că de mâine încep concursurile, Bode a cotit-o brusc, aruncând în sarcina noului șef al Poliției Române încropirea unei noi legislații pentru viitoarele concursuri și îngropând, definitiv, problema.

„Această practică este una anormală, a împuterniciţilor pe funcţii, şi am dat şi un număr în această săptămână. La trei structuri ale MAI – Jandarmi, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română – de la începutul anului până în luna aprilie inclusiv au fost împuterniciţi peste 250 de şefi de serviciu, de poliţie municipală, orăşenească, judeţeană şi aşa mai departe. Aşadar, această practică va trebui să înceteze şi nu avem altă variantă decât aceea de a modifica statutul poliţistului, de a modifica legislaţia astfel încât să avem foarte clar stabilit un ghid al carierei, să ştie foarte clar ce vechime şi ce parcurs al carierei trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei Române sau ce vechime şi ce experienţă trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei judeţene din Sălaj. Toate aceste lucruri trebuie reglementate prin lege şi i-am cerut noului şef al Poliţiei Române să vină în cel mai scurt timp cu un plan astfel încât de la bază până la vârf aceste concursuri să fie demarate”, a afirmat Lucian Bode, ministrul de Interne.

Tragere de timp

Sindicaliștii de la Europol consideră că modificarea legislației nu este decât o tragere de timp, pentru a prelungi la nesfârșit mandatele împuterniciților pe funcții.

”Ca șef al Poliției Române nu ai ce criterii să stabilești, că e funcție politică, iar asta a spus-o Bode doar în ideeea de a mai câștiga timp. Este adevărat că noi nu mai avem un ghid al carierei din 2012, dar concursurile se pot organiza, pentru că există condiții minimale de participare la aceste concursuri. Pentru funcția de șef de inspectorat trebuie să ai 7 ani vechime în specialitate și 10 ani vechime în sistem. Acum Bode vrea să le îmbunătățească, să le introducă în lege, dar asta se poate face ulterior, pentru că așa ceva nu se face într-o lună. Noi, pe ghidul carierei, ne-am chinuit ani de zile să introducem mandate pentru inspectorii șefi, dar nu au vrut, au fost multe discuții. În momentul de față avem însă prevederile legale în vigoare pentru organizarea de concursuri și nu cred că este oportun acum să mai stabilești condiții când noi, în ultimii doi ani de zile, am avut un exod al personalului și deja sunt secții de poliție în care șef de secție este un inspector de poliție, cu patru ani vechime din academie, pentru că nu avea cine altcineva să ocupe postul”, a afirmat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

La finalul declarațiilor, a mai semnat o împuternicire

Probabil că Ministerul Afacerilor Interne este condus de forțe oculte, din moment ce ministrul Lucian Bode se plânge că au fost sute de împuterniciri de la începutul anului și până acum, spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

”Păi cine a făcut aceste împuterniciri? Nu el? Constat cu stupefacție că manipulează opinia publică și se poziționează de partea celor care contestă refuzul MAI de a organiza concursuri. Mai aveam puțin și îl invitam să protesteze alături de noi, dacă tot a spus că luptă împotriva acestei practici bolnăvicioase, pe care tot el o promovează. Cine nu a permis organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere? Lucian Bode. Cine a împuternicit pe toată lumea la Academia de Poliție, în structurile centrale, la inspectoratele de poliție județene, la Jandarmi? El. Chiar ieri a revenit inspectorul șef de la Tulcea, la fel, împuternicit. Păi despre ce vorbim? Este o ipocrizie cum nu am mai văzut, în sensul în care este evident că plângerile, nemulțumirile sau criticile pe care le aduce sistemului sunt cele pe care el le practică din prima lună în care a venit pe această funcție. Lucian Bode este ministru de Interne, el taie, el spânzură acolo și acum vine și spune că va tăia acest flagel al practicii împuternicirilor”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Național