Măsurile luate de Guvern pentru economie

Premierul Ludovic Orban a prezentat joi dimineaţă principalele măsuri luate de Guvern pentru economie, precum susţinerea de la buget a şomajului tehnic, rambursarea TVA şi plafon mai mare de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Urmărește-ne peGoogle news
Măsurile luate de Guvern pentru economie

Principalele declaraţii:

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, companie a statului român care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare pentru susţinerea activităţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivelul direcţiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor şi la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce este necesar în organizarea activităţii.  

Am luat nişte măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susţine angajaţii şi angajatorii care sunt afectaţi de epidemia de coronavirus.

Am decis prin Ordonanţă de Urgenţă să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare. Am majorat plafonul în primă fază cu 5 miliarde lei. Suntem pregătiţi să îl majorăm cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, tot dacă e necesar, să ne ducem la 15 miliarde. Garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru producţie este asigurată în proporţie de 100%.

Am stabilit cu ministrul Finanţelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital, injecţii de capital către companii, pentru a le putea permite să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcţionare. 

Am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creşterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

O altă măsură foarte importantă este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul ministerului muncii, prin bugetul de şomaj. Vom asigura 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Practic am luat această decizie pt că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii nu au capacitatea, pentru că şis-au redus veniturile, încasările, pentru a asigura plata salariilor angajaţilor. Exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară prin cazul de forţă majoră sau să li se supende contractul de muncă. 

Avem practic două categorii de angajatori. Prima este acea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispose de autorităţi în situaţia de urgenţp: hoteluri, crestaurante, cafenele, instituţii de spectacol. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorităţi, nu îşi pot plăti angajaţii pentru că şi-au întrerupt total sau parţial activitatea.

A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus. 

Economia trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele cheie: în domeniul energiei, furnizării de utilităţi, toate instituţiile medicale, toată zona medicală, de aprovizionare a populaţie. 

Solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor. 

Încă de la începutul declanşării epidemiei am urmărit cu mare atenţie fiecare evoluţie şi am luat măsuri graduale. Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populaţiei.

Suntem angajaţi într-un efort în care am implicat toate entităţile care au capacitatea de a obţine materiale de protecţie, echipamente, pentru a asigura necesarul de material.

Stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurare prin prevederile legale pentru a fi pregătiţi pentru combaterea unei epidemii erau zero. Noi practic a trebuit să facem facă unei situaţii în care a trebuit să facem achiziţii pentru a compensa absenţa stocurilor care ar fi trebuit constituite pentru a preveni şi pentru a putea interveni eficient în cazul unei epidemii.

Avem contracte semnate, au început să vină diferite categorii de produse.

Încetul cu încetul vom prelua în fabricaţie de către companii româneşti aceste produse care sunt extrem de căutate pentru că a crescut enorm cererea şi toate statele şi alţi actori privaţi sunt implicaţi în procesul de achiziţionare.

Folosim penuria care a existat pentru aumite produse pentru a dezvolta capacităţi de producţie în România.

Vom susţine companiile care au capacitate de a susţine producţia acestor produse.