Mărțișorul - Prima zi de Primăvară

In traditiile noastre, sosirea primăverii se sarbatoreste prin Martisor. Micul obiect impodobit cu un snur alb-rosu este oferit persoanelor dragi pe 1 martie, ca vestitor al primaverii.

Urmărește-ne peGoogle news
Mărțișorul - Prima zi de Primăvară

Acest simbol al renasterii naturii este primit, in general, de fete si femei si se poarta pe durata lunii Martie, iar impreuna cu martisorul se ofera adesea flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor.

Martisorul se prinde, in mod traditional, in piept sau la mana, inainte de rasaritul soarelui. Daca este purtat la incheietura mainii, snurul cu fire albe si rosii capata o semnificatie aparte. Albul semnifica masculinitatea, pe cand rosul este simbolul feminitatii, al senzualitatii si al iubirii.

Impletirea celor doua culori ale martisorului semnifica si innoirea ciclului vieti.

  • Despre semnificatia firului alb-rosu intalnim diferite legende. Una dintre ele, spune ca Soarele a coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si a fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei – vestitori ai primaverii.
  • Conform unui mit din Republica Moldova, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Iarna a chemat vantul si gerul sa distruga floarea, iar ghiocelul a inghetat. Insa Primavara a dat la o parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor si o picatura de sange fierbinte a cazut si pe floara care a reinviat. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu pe zapada alba.
  • Se spune ca, in vechime, martisorul era confectionat din doua fire rasucite de lana colorata – alba si neagra sau alba si albastra – si era daruit in prima zi din luna martie. Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului – primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei.
  • Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic. De aceea, martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu “funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor”.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Martie. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosul – razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. in unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.

Daca snurul este prins la incheitura mainii, acesta trebuie incheiat intr-un nod, deoarece se crede ca si acesta are proprietati protectoare. Nodul are puterea de a tine departe raul de cel care poarta martisorul. De asemenea, impletiturile ne feresc de ghinion si imprejurari neplacute.

In anumite zone din Moldova, se mai pastreaza si astazi un obicei foarte vechi. Femeile trebuie sa poarte la gat monede de aur sau de argint, prinse de un snur in rosu si alb. Aceasta moneda trebuia purtata timp de 12 zile, dupa care era folosita pentru a cumpara o felie de branza alba, dulce si frumoasa. Cea care a purtat acea moneda drept martisor avea sa fie dulce si frumoasa tot timpul anului. Si tenul sau ramanea luminos si neted pentru o perioada indelungata de timp.

Martisorul este o traditie in Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.

Meisterhermann