Mai mulți americani au murit de frig în case după ce au rămas fără electricitate

Mai multe persoane din Texas au murit de frig în propriile locuințe, după ce au rămas fără electricitate și nu au avut cum să se încălzească în timpul valului de ger polar care a afectat sudul Statelor Unite.

Mai mulți americani au murit de frig în case după ce au rămas fără electricitate

Rețeaua de electricitate a picat după ce temperaturile au coborât până la minus 18 grade Celsius, așa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani.

După câteva zile de chin, rețeaua a fost reparată, însă a fost prea târziu mai mulți locuitori din Texas, care au decedat în case.

Din cele aproximativ 70 de decese provocate de temperaturile scăzute în SUA, aproape 20% au fost persoane care au pierit în case rămase fără căldură. Cele mai multe cazuri de acest gen sunt în Texas, scrie ABC News.

Printre victimele valului de frig polar se numără și un băiat de 11 ani, găsit mort în pat, într-o casă de lângă Houston. Alți doi bărbați mai în vârstă au fost găsiți în locuințele lor din micul oraș Buffalo Gap, din vestul Texasului.

Polițiștii au primit numeroase apeluri în care de la persoane îngrijorate de rudele și prietenii rămași fără curent, care le cereau să meargă să vadă în ce stare se află.

„Cred că la un moment dat, într-o oră am primit 10 astfel de apeluri”, a declarat Ricky Bishop, șerif din comitatul Taylor.

Hipotermia apare atunci când corpul pierde mai multă căldură decât este capabil să producă, iar temperatură internă scade sub 35 de grade Celsius. Temperatura normală a corpului este de 37 de grade Celsius.

Serviciile de ambulanță din Texas au primit zeci sau sute de apeluri zilnic, de la persoane care au început să aibă probleme din cauza frigului. Temperaturile în locuințe au scăzut la mai puțin de 10 grade celsius.

„Am avut oameni care au stat atât de mult în frig încât tremurau necontrolat”, a declarat Matt Zavadsky, purtător de cuvânt al unui serviciu de ambulanță din Fort Worth.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a decretat stare de dezastru în Texas. Regiunea poate accesa rapid fonduri federale atât de necesare în criza declanșată de vremea extremă.

În Texas, minimele au coborât până la minus 18 grade Celsius, așa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani. Dacă alimentarea cu electricitate a fost restabilită aproape peste tot, jumătate din populaţia statului încă nu are apă potabilă.

În jur de 13 milioane de oameni nu au apă potabilă de o săptămână. Texanii bat zilnic sute de kilometri ca să facă rost de câteva baxuri și de hrană. În puținele magazine deschise nu se găsește mai nimic.