Legea muncii a fost modificată - Care sunt noile prevederi

Noile prevederi vizează în special regimul telemuncii. Angajatul poate lucra de oricunde, atât timp cât îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu.

Urmărește-ne peGoogle news
Legea muncii a fost modificată - Care sunt noile prevederi

Reglementată în legislaţie din 2018, telemunca a luat amploare în ultimele luni, iar noile modificări ale legislaţiei fac acest regim mult mai prietenos şi flexibil.

Potrivit noilor prevederi, în contractul de muncă nu mai e nevoie să fie trecut locul din care lucrezi. Condiţia e să îţi îndeplineşti sarcinile de serviciu şi să asiguri confidenţialitatea informaţiilor şi documentelor.

„Verificarea muncii se va face prin mijloace electronice şi nu va necesita, în niciun caz, o verificare la domiciliu sau în altă locaţie în care se află persoana respectivă. Poate să lucreze chiar şi în vacanţă dacă este plecat şi e nevoie neapărat să realizeze o lucrare”, a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Una dintre condiţiile care îngreunau regimul de telemuncă, respectiv obligaţia de a munci cel puţin o zi pe lună de acasă, nu se mai regăseşte în noua legislaţie. Asta înseamnă că poţi merge o lună întreagă la birou, pentru ca apoi să revii la munca de acasă sau din orice alt loc ales de tine.

De asemenea, orice contract de muncă sau act adiţional poate fi semnat acum şi electronic, adică tot de la distanţă.

„Ideea este că viitorul va demonstra că trebuie din ce în ce mai puţin control formal şi mai mult control de fond din partea autorităţilor, atât în ceea ce priveşte contractele de muncă, cât şi alte contracte şi activităţi din economie”, a mai precizat Emilian Duca.